Připravte si křupavé kořeněné bramborové hranolky na zdravější způsob a to v troubě. Vzhledem k tomu, že použijte olivový olej, prospějí i vašemu srdci a nebudete tak muset mít výčitky, že jste porušili svoji dietu.
Ingredience
- 1 kg omytých brambor
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušené cibule
- 1 lžička mořské soli
- mletý černý pepř
- 2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky, volitelně
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a vyložte velký plech pečícím papírem.
- Rozkrojte každý brambor podélně na polovinu, pak znovu podélně na polovinu, aby vznikly čtvrtiny, a poté každou část rozkrojte znovu podélně, abyste vytvořili dva klíny (skončíte s 8 klíny na brambor; ujistěte se, že jsou přibližně stejné).
- Vložte nakrájené brambory do velké mísy a zalijte je horkou vodou.
- Nechte je máčet 10 minut.
- Osušte brambory utěrkou, která nepouští vlákna.
- Na připravený plech položte brambory a pokapejte je olivovým olejem.
- Zasypte je sušeným česnekem, cibulí, solí a velkým množstvím pepře.
- Prohazujte, dokud nejsou brambory rovnoměrně obalené v oleji a koření, a poté je na plechu rovnoměrně uspořádejte.
- Pečte po dobu 30 minut a poté klínky otočte.
- Opět je rovnoměrně uspořádejte a vraťte zpět do trouby.
- Pečte, dokud nejsou klínky krásně zlatavé a křupavé, což je dalších asi 25 až 30 minut.
- Posypte čerstvou petrželkou a ihned podávejte.