Každý z nás zná UHO omáčku, která byla s velkou slávou podávána ve školních jídelnách. Ale nebojte se, tato omáčka na rýži má s touto školní, společnou jen tu barvu. Její chuť je diametrálně rozdílná a vy si pochutnáte jako nikdy!
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 30 g másla
- 750 g žampionů (nakrájené na plátky)
- 2 stroužky česneku (mleté)
- Malá cibule (nakrájená nadrobno)
- 300 g dlouhozrnné rýže (nevařená)
- 565 ml zeleninového vývaru
- 200 g jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
Postup
- Ve velkém hrnci si rozehřejeme máslo na vysokou teplotu
- Přidáme polovinu hub a vaříme 5 minut dozlatova
- Dochutíme solí a pepřem
- Houby vyndáme a odstavíme stranou
- Přidáme polévkovou lžíci oleje a přidáme i máslo
- Když se rozpustí, přidáme cibuli a česnek
- Vaříme 30 vteřin a poté přidáme zbývající houby
- Vaříme 5 minut, dokud houby lehce nezhnědnou
- Přidáme rýži a 150 ml vývaru
- Mícháme tak, aby se vše spolu spojilo, a přidáme zbylý vývar
- Hrnec přiklopíme poklicí, směs přivedeme k varu a poté teplotu ztlumíme na středně nízkou teplotu
- Vaříme asi 15 minut, dokud se tekutina v hrnci nevyvaří
- Hrnec sundáme ze sporáku, sundáme pokličku a vhodíme odložené houby a jarní cibulku
- Opět přiklopíme a necháme takto stát asi 10 minut
- Poté houbovou omáčku s rýží promícháme a podle potřeby (pro větší krémovost) vmícháme lžíci másla a podáváme