Po chuti uzeného se můžete utlouct?
Pak vyzkoušejte naše recepty s uzeným masem, na kterých si pochutná celá vaše rodina.
Ochutnejte uzenou polévku, plněné knedlíky či zapékané brambory.
Máme pro vás i tip, jak si připravit uzené hovězí hrudí a to sami a naprosto jednoduše.
Tak pojďme na to!
Naše recepty
Víte, že uzené maso si můžete i zavařovat a dopřát si tak jeho lahodnou chuť po celý rok? Vyzkoušejte naše tipy!
Jak správně udit maso
- K uzení masa použijte ideálně udírnu, pokud ji však nemáte k dispozici, postačí vám plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí.
- V posledním případě naskládáte dřevěné uhlí na jednu stranu grilu, druhou necháte prázdnou a můžete gril rozpálit.
- Strana s uhlíky se rozpálí jako obvykle, což je ideální na steaky, ale kouzlo uzení vzniká na druhé straně.
- Pokud chcete udit na plynovém grilu, stačí zapnout hořáky na jedné straně grilu a ostatní nechat vypnuté.
- Stejně jako u grilu na dřevěné uhlí budete muset chvíli experimentovat, než přesně zjistíte, jak dosáhnout požadované teploty 107 – 135 stupňů Celsia.
- Trik, který zabrání vysychání masa a pomůže ho udržet vlhké a chutné, je dát grilovací alobalovou misku (asi do poloviny naplněnou vodou) dovnitř grilu, na stranu, kde není žádné uhlí.
- Voda absorbuje teplo a poté ho znovu vyzařuje, což pomáhá udržovat celkovou teplotu grilu konzistentní.
- Doba uzení je různá.
- Závisí na spoustě faktorů jako je velikost masa, teplota během uzení, množství soli či vlhkost.
- Nejspolehlivější je teplotu masa kontrolovat teploměrem na maso.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!