Vyzkoušejte tento jednoduchý tradiční recept na křenovou omáčku s uzeným masem. Zvládne ho i úplný začátečník!
Ingredience
- 1 kg uzené krkovičky
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- podle chuti (čerstvý nastrouhaný) křen
- podle chuti sůl
- podle chuti krystalový cukr
- podle chuti citrónová šťáva
- 250 ml smetany na vaření
- 100 ml mléka
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 300 ml vývaru z uzeného masa
Postup
- Nejprve si uvařte uzené maso.
- Na rozehřátém másle osmahněte hladkou mouku do žluta.
- Zalijte mlékem a povařte na mírném ohni asi 10 minut.
- Přimíchejte vývar z uzeného masa (asi 3 dl), a přidejte nastrouhaný čerstvý křen.
- Pomalu povařte dalších 10 minut, případně osolte.
- Se solí opatrně, vývar je slaný od uzeného.
- Podle chuti přidejte cukr a citrónovou šťávu.
- Nakonec přidejte kvalitní smetanu na vaření.
- Nechte přejít varem.
- Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli do hněda.
- Nakrájené maso dejte na talíř a posypte osmaženou cibulí.
- Podávejte s knedlíkem.