Příprava: 30 minut
Vaření: 30 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 uzené koleno
- 6 dl vody.
Omáčka
- 6 dkg hladké mouky
- 5 dkg másla ( cca 2 lžíce mouky a 2 lžíce másla)
- 10 dkg švestkových povidel
- 3 dkg vypeckovaných sušených švestek
- celá skořice
- 2 dl mléka
- 2 lžíce rumu (nemusí být).
Postup receptu
- Uzené koleno vložíme do vroucí vody a uvaříme doměkka
- Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, zalijeme ji 6 dl vývaru z kolena a dobře vyšleháme
- Přidáme 10 dkg švestkových povidel, 3 dkg vypeckovaných sušených švestek, celou skořici a za stálého šlehání 30 minut vaříme
- Skořici vyjmeme, přilijeme 2 dl mléka, podle chuti 2 lžíce rumu (nemusí být), sůl a krátce provaříme
- Uvařené uzené koleno naporcujeme a přelijeme připravenou omáčkou
- Příloha: bramborové šišky, bramborové knedlíky
- Obměna: místo uzeného kolena můžeme použít jiné uzené maso – plec, krkovičku nebo uzená krůtí stehna