Uzený tempeh s těstovinami

Uzený tempeh s těstovinami

Toto jídlo s asijským nádechem s nudlemi a je ochuceno trojitou dávkou sezamu, který je ukryt v tahini pastě, semínkách a oleji (sezam je skvělým zdrojem vápníku). Dalším bonusem v tomto pokrmu jsou čisté pohankové nudle, které neobsahují lepek.

Co budeme potřebovat

Na omáčku

  1. 80 g tahini
  2. 60 ml limetkové šťávy
  3. 2 lžíce sójové omáčky
  4. 2 lžíce cukru (přírodní granulovaný, kokosový, datlový či agávový sirup)

Na tempeh

  • 2 lžičky sezamového oleje
  • Lžíce sójové omáčky
  • 230 g uzeného tempehu (nakrájený na kostky)

Na nudle

  • 230 g pohankových nudlí
  • 12 listů salátu
  • Lžíce sezamového oleje
  • Žlutá cibule (rozpůlená a nakrájená na tenké plátky)
  • ¼ hlávky čínského zelí (nakrájené na dlouhé úzké plátky)
  • Červená paprika (nakrájená na dlouhé, úzké proužky)
  • 8 gramů nasekaného čerstvého koriandru (nebo bazalky)
  • Sezamová semínka
  • Lžíce chilli (nebo omáčka Sriracha)

Postup

  1. Na přípravu omáčky si v malé misce smícháme tahini, limetkovou šťávu, sójovou omáčku a cukr nebo sirup
  2. Na tempeh si ve velké pánvi rozehřejeme na střední teplotu olej a sójovou
  3. Přidáme tempeh a promícháme, aby se obalil
  4. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a tempeh pečeme, dokud nebude většina stran zlatavě hnědá a osmažená
  5. Tempehové krutony vyndáme a umístíme na talíř
  6. Na nudle si nudle uvaříme podle návodu na obalu
  7. Když jsou al dente, sundáme je z plotny a scedíme
  8. Mezitím si ostrým nožem nakrájíme salát
  9. Ve stejné pánvi, na které se dělal tempeh, rozehřejeme olej
  10. Přidáme cibuli a vaříme na střední teplotu, dokud nezměkne a nezezlátne
  11. Přidáme salát, pánev zakryjeme a vaříme 7 až 8 minut, dokud zelí trochu nezvadne
  12. Přidáme nakrájené zelí a papriku
  13. Zvýšíme teplotu a vaříme další 3 minuty, dokud nebude zelenina uvařená
  14. Sundáme jí z plotny
  15. Do směsi přidáme uvařené nudle a důkladně je se zeleninou promícháme
  16. Těstovinovou směs přelijeme omáčkou
  17. Přidáme koriandr nebo bazalku a sezamová semínka
  18. Navrch nasypeme tempeh
  19. Dochutíme chilli nebo Srirachou
Bezlepkové těstoviny se smaženým temehem a s dušenou zeleninou s omáčkou.
Zdroj: okonomikitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.