Ne vždy a ne v každé situaci máme při vaření k dispozici váhu, nebo nějakou jinou odměrku a v případě receptů, které jsou striktně na určité množství surovin, pak musíme improvizovat.
Zejména začínající a mladé kuchařky ještě nemusí mít množství všech potravin tak úplně v oku a může se stát, že budou potřebovat pomoci.
Chytrá tabulka
Pro takové z nás je určena následující tabulka, ve které bude převedeno množství potravin ze lžic a lžiček na gramy.
Surovina | Čajová lžička (g) | Polévková lžíce (g) |
cukr | 5 | 25 |
sůl | 5 | 20 |
mouka | 6 | 22 |
rýže | 6 | 22 |
krupice | 6 | 20 |
bramborový škrob | 10 | 30 |
olej | 5 | 20 |
tuhé máslo | 8 | 25 |
rozpuštěné máslo | 5 | 17 |
mléko | 5 | 20 |
sušené mléko | 5 | 20 |
smetana | 8 | 25 |
tvaroh | 8 | 25 |
voda | 5 | 18 |
kakao | 7 | 25 |
rozinky | 5 | 20 |
mleté ořechy | 6 | 20 |
kečup | 8 | 20 |
ocet | 5 | 15 |
mletý pepř | 5 | 15 |
mletá skořice | 8 | 15 |
solamyl | 7 | 15 |
mák | 9 | 17 |
sádlo | 5 | 15 |
med | 18 | 36 |
mletá káva | 3 | 6 |
marmeláda | 15 | 35 |