Zajímavá a krásná variace ruských vajec, která bude ozdobou vašich obložených mís! Vyzkoušejte ji a už nebudete chtít jinou.
Ingredience
- 1 sklenice sterilizované zeleniny (hrášek, mrkev)
- 1/2 sklenice sterilizované kapie
- 250 g šunky
- 1 sklenice tatarské omáčky
- podle chuti sůl a mletý pepř
- 8 vajec
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
- 150 ml nálevu ze sterilizované zeleniny
- 150 ml zeleninového vývaru
Postup
- Vajíčka vložte do vroucí vody a povařte zhruba 10 minut (na tvrdo).
- Formu na chléb nebo srnčí hřbet vystlete potravinářskou fólií (dno i boky).
- Sterilizovanou zeleninu sceďte tak, abyste nálev zachytili do sklenice a vložte ji do větší misky.
- K hrášku a mrkvi přidejte kapii, na kostičky nakrájenou šunku, tatarskou omáčku a podle chuti osolte a opepřete.
- Vše spolu dobře promíchejte.
- Oloupaná vajíčka promačkejte k zelenině přes kráječ na brambory (jako do bramborového salátu).
- Opatrně zamíchejte, aby žloutky nezanikly.
- Do rendlíku nalijte 150 ml zeleninového vývaru a zahřívejte.
- Těsně před varem odstavte z plamene a přidejte celý balíček želatiny.
- Míchejte, dokud se želatina nerozpustí a nakonec přilijte nálev ze sterilizované zeleniny.
- Zchlazenou želatinovou směs nalijte do misky s vajíčky a zeleninou a opatrně zamíchejte.
- Směs na vajíčkovou tlačenku poté navrstvěte do formy a přejeďte vařečkou, aby se rovnoměrně rozložila.
- Tlačenku ve formě uložte do chladu na několik hodím – ideálně přes noc.
- Servírujte ji nakrájenou na krásné mozaikové plátky.