Osvěžující letní pomazánka by měla obsahovat jen samé chutné suroviny, které osvěží, pohladí chuťové pohárky a nebudou nijak těžké pro naše zažívání.
Ingredience:
- 6 hrnků vody
- 2 lžíce + 1/2 lžičky soli
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1/2 hrnku bílého octa
- 4 vejce
- 1/2 hrnku majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička červeného vinného octa
- 1 lžička pálivé omáčky
- 1 lžička nakrájené čerstvé pažitky
- 1/2 lžičky hrubě mletého černého pepře
Postup:
- Připravíme si velkou misku, naplníme ji ledem a studenou vodou.
- Do hlubokého hrnce nalijeme 6 hrnků vody a 2 lžíce soli. Nastavíme vyšší teplotu a přivedeme k varu.
- Vhodíme celer a vaříme 2 minuty. Vyjmeme ven a hned ponoříme do ledové lázně.
- Vyndáme a pomocí škrabky očistíme vnější vrstvu celeru.
- Přilijeme do hrnce s horkou vodou ocet a necháme znovu vařit.
- Vložíme vejce a vaříme je po dobu 8 minut.
- Rovněž je vyndáme z hrnce a ponoříme do mísy s ledovou vodou.
- Jakmile jsou vejce dostatečně ochlazená, tak je oloupeme a oddělíme bílky od žloutků.
- Bílky nakrájíme na jemné kostičky a dáme stranou.
- Žloutky dáme do misky a vidličkou rozmačkáme. Přidáme majonézu, hořčici, ocet z červeného vína a pálivou omáčku.
- Celer nakrájíme na menší kousky a půlku vhodíme ke žloutkům.
- Vmícháme ještě pažitku, černý pepř a 1/2 lžičky soli, promícháme a máme hotovo.
- Nakrájené bílky a zbývající celer použijeme na ozdobu.