Vejce, dlouhá léta odsuzovaná potravina, která je ale ve skutečnosti překvapivě zdravá.
Jsou plná bílkovin, vitamínů, minerálů i zdravých tuků.
Pojďme si z nich připravit rozmanité recepty na vajíčkový salát.
Dá se připravit v mnoha variantách.
Vždy chutně, rychle a zdravě!
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Naše recepty
Vajíčkový salát má mnoho podob
Receptů na vajíčkový salát existuje obrovské množství. K nejoblíbenějším variantám patří ty s brambory, majonézou, šunkou či rajčaty. Dá se ale říci, že do něj můžeme přidat téměř všechny druhy zeleniny. V případě, že dáváte přednost lehčím a zdravějším verzím pokrmů, nahraďte majonézu jogurtem nebo zakysanou smetanou. Z koření se nejčastěji používá klasika v podobě soli, pepře a sladké papriky, ale pokud máte rádi výraznější chutě, můžete použít i pikantnější koření. V neposlední řadě lze do vaječného salátu samozřejmě přidat i rozmanité čerstvé bylinky.
Proč jíst vajíčka?
Také vám doma od mala vštěpovali, že vejce jsou plná škodlivého cholesterolu, a že byste proto jejich konzumaci měli vyhýbat? Pravděpodobně ano, protože až před několika málo lety se ukázalo, že to není tak zcela pravda. Rozmanité vědecké studie totiž upozornily na to, že vajíčka obsahují kyselinu linolovou a lecitin, které naopak pomáhají snížit hladinu špatného cholesterolu v našem organismu.
Kromě toho jsou vejce též bohatým zdrojem dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny či omega-3 mastné kyseliny. Z vitamínů obsahují především vitamíny skupiny B, ale také vitamín C, D, E či K. Samozřejmě platí všeho s mírou, odborníci většinou doporučují dospělým osobám dvě vejce denně. Vhodnější je konzumace vajec pocházejících z biologických chovů.
Vajíčka a jejich vliv na naše zdraví
Přiměřená pravidelná konzumace vajec přináší našemu organismu řadu pozitiv. Kromě již zmíněného snížení špatného cholesterolu, jsou vejce skvělá také pro naši imunitu. Lutein a zeaxanthin, dva z antioxidantů, které vejce obsahují, mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví našich očí.