Naprosto skvěle dochucená tvarohová náplň v tomto koláči vám udělá den hned lepším.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 80 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 40 g droždí
- 50 ml oleje
- 125 g Hery
- Citronová kůra
Na potření
- Vejce (rozšlehané)
- 100 ml mléka
- 50 g másla (rozehřátého)
- 15 g vanilkového cukru
- Rum (podle chuti)
Na náplň
- 1 kg tvarohu
- 240 g moučkového cukru
- 100 g vanilkového cukru
- 4 žloutky
- 150 g rozinek
- 1 dl rumu
- 50 g vanilkového pudinku
- 2 lžíce citronové kůry
- Muškátový oříšek (nastrouhaný)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Na těsto si do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru
- Droždí zalijeme trochou teplého mléka
- Misku uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek
- Mezitím si do velké mísy připravíme prosátou hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, kůru z citronu, změklou Heru a vlažné mléko
- Když je kvásek hotový vlijeme ho do moučné směsi
- Začneme zapracovávat těsto
- Když je těsto vypracované, přikryjeme ho utěrkou na uložíme na teplé místo
- Těsto takto necháme kynou alespoň hodinu
- Mezitím si připravíme tvarohovou náplň
- Na tu si ve velké míse smícháme veškeré suroviny a vypracujeme krémovou a hladkou náplň
- Když nám těsto vykyne, rozdělíme ho na přibližně dvě stejně velké části
- Ty potom vyválíme do tvaru velkého koláče s asi centimetrovým okrajem
- Na každý koláč přidáme přibližně 400 g připravené náplně
- Náplň pomocí stěrky rovnoměrně po celé ploše koláče rozetřeme
- Okraje potřeme vyšlehaným vejcem
- Takto připravený koláč necháme ještě asi 30 minut dokynout a potom ho přendáme do trouby
- Pečeme tak dlouho, dokud okraje koláče nejsou zlatavé
- Po upečení ještě teplé okraje frgálu potřeme mlékem
- Nakonec smícháme rozehřáté máslo s vanilkovým cukrem a rumem
- Máslovou směsí frgál přelijeme a můžeme podávat