Tato fantastická bábovka je lehoučká, má skvělou vanilkovou chuť a je sladká tak akorát. Hodí se téměř pro každou přiležitost, takže ji neváhejte servírovat svým hostům. Budou nadšeni!
Ingredience
Na bábovku:
- 3 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 2 šálky cukru
- 1/3 šálku rostlinného oleje
- 3 velká vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 3/4 šálku smetany ke šlehání
Na polevu:
- 1,5 šálku moučkového cukru
- 2 lžíce mléka nebo silné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Vymažte a moukou vysypte 25 cm formu na bábovku.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem do hladka a poté vmíchejte rostlinný olej.
- Po jednom vmíchejte vejce, poté vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše úplně nezapracuje.
- Vmíchejte polovinu moučné směsi a poté smetanu ke šlehání.
- Vmíchejte zbývající směs mouky a míchejte, dokud nezůstanou viditelné žádné pruhy suchých přísad.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pečte 55–60 minut, nebo dokud špejle vložená do bábovky nevyjde čistá nebo jen s několika drobky.
- Bábovku nechte ve formě vychladnout alespoň 20 minut, poté vyklopte na mřížku, aby zcela vychladla.
- Mezitím v malé misce vyšlehejte moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt do hladka.
- Poleva by měla mít tekutou konzistenci, proto přidejte několik lžic moučkového cukru, pokud je příliš řídká, nebo několik lžic mléka, pokud je příliš hustá.
- Polevu nalijte na vychladlou bábovku a servírujte.
Inspirujte se také našimi recepty na bábovku s tvarohem v 6 nejlepších variantách. Pochutnáte si!