Kombinace voňavé vanilky a krémových ořechů je to nejlepší co se na sváteční tabuli může objevit. Tento recept na ořechové rohlíčky s vanilkou, ale v sobě skýtá mnohem více! Dají se podávat i jako sladké pohoštění když čekáte návštěvu nebo jako jeden chod k nedělnímu brunchy nebo jako sladkost pro ty nejmenší strávníky.
Co budeme potřebovat
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 250 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
- bílek
- žloutek
- 200 g zakysané smetany
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 150 g jemně nasekaných vlašských ořechů
- 150 g cukru
- lžička mleté skořice
Postup
- Ve velké míse smícháme mouku a sůl a navrch nakrájíme máslo.
- Rukou směs promícháváme, dokud nepřipomíná hrubou drobenku.
- V malé misce rozšleháme žloutek, zakysanou smetanu a vanilku.
- Vše přidáme k drobence a dobře promícháme.
- Těsto přikryjeme a dáme do lednice na 4 hodiny nebo přes noc.
- Těsto rozdělíme na třetiny.
- Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválíme každý kus těsta na kruh.
- V misce si smícháme namleté vlašské ořechy, cukr a skořici.
- Ořechovou směsí posypeme každý vyválený plát, necháme si trochu na finální posypání.
- Každý plát poté nakrájíme na 12 trojúhelníků.
- Každý trojúhelník srolujeme od širokého konce a vyskládáme je na pečícím papírem vyložené plechy.
- Konce každého ořechového rohlíčky zahneme do tvaru měsíce.
- Bílek ušleháme do sněhu a metličkou jím rohlíčky pomažeme.
- Povrch rohlíčků posypeme zbylou ořechovou směsí.
- Plechy vložíme do trouby a pečeme při 160 stupních 18-20 minut, dokud nezhnědnou.
- Vyndáme je na mřížku, aby vychladly, a poté podáváme nebo skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.