Vanilkový creme brulee

Vanilkový creme brulee
Příprava: 15 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 5

Pět jednoduchých ingrediencí – smetana, vanilka, sůl, vejce a cukr – tvoří mimořádně krémový a elegantní dezert. Většina receptů na tento smetanový dezert vyžaduje použití malého plynového hořáku k dosažení cukrové krusty na povrchu, ale tato verze nabízí i jiné řešení, a to režim grilu ve vaší troubě.

Co budeme potřebovat

  1. 500 ml smetany ke šlehání
  2. lžička vanilkového extraktu
  3. špetka soli
  4. 5 žloutků
  5. 200 g cukru krystal (+ 2 lžíce na krustu)

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160°C.
  2. V hrnci si smícháme smetanu s vanilkovým extraktem a solí.
  3. Pomalu vše začneme vařit na nízkou teplotu.
  4. Vaříme, dokud se směs neprovaří a není horká.
  5. Teplo vypneme a směs v hrnci necháme pár minut odstát.
  6. V míse si mezitím vyšleháme žloutky s cukrem do světlého krému.
  7. Do vyšlehaných žloutků přilijeme trochu uvařené smetany a smícháme.
  8. Poté vlijeme zbytek smetany a šleháme, dokud se ingredience nepropojí.
  9. Krém na creme brulee nalijeme do malých zapékacích misek, které umístíme do pekáče.
  10. Pekáč do poloviny zaplníme vodou a vložíme do trouby.
  11. V troubě pečeme 30-40 minut, dokud nejsou středy ztuhlé a upečené.
  12. Formičky vyndáme z trouby, necháme je vychladnout, a poté je umístíme do ledničky, kde můžou zůstat i několik dní, minimálně však několik hodin, aby ztuhl.
  13. Když dezert budeme chtít podávat, posypeme jeho povrch asi lžičkou cukru krystal.
  14. Formičky umístíme do trouby zapnuté na 220°C v režimu grilu a cukr necháme zkaramelizovat, rozpustit a zhnědnout asi 5 minut.
  15. Nejlépe ihned podáváme.

Je zásadní, aby dezert před karamelizací jeho povrchu, zůstal několik hodin v klidu a chladu lednice. Pokud tento krok vynecháte, po karamelizaci krusty, budete servírovat smetanovou polévku.  

Krémový italský dezert plný smetany a třtinového cukru na jeho povrchu.
Zdroj: thehungrybites.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.