Pět jednoduchých ingrediencí – smetana, vanilka, sůl, vejce a cukr – tvoří mimořádně krémový a elegantní dezert. Většina receptů na tento smetanový dezert vyžaduje použití malého plynového hořáku k dosažení cukrové krusty na povrchu, ale tato verze nabízí i jiné řešení, a to režim grilu ve vaší troubě.
Co budeme potřebovat
- 500 ml smetany ke šlehání
- lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 5 žloutků
- 200 g cukru krystal (+ 2 lžíce na krustu)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- V hrnci si smícháme smetanu s vanilkovým extraktem a solí.
- Pomalu vše začneme vařit na nízkou teplotu.
- Vaříme, dokud se směs neprovaří a není horká.
- Teplo vypneme a směs v hrnci necháme pár minut odstát.
- V míse si mezitím vyšleháme žloutky s cukrem do světlého krému.
- Do vyšlehaných žloutků přilijeme trochu uvařené smetany a smícháme.
- Poté vlijeme zbytek smetany a šleháme, dokud se ingredience nepropojí.
- Krém na creme brulee nalijeme do malých zapékacích misek, které umístíme do pekáče.
- Pekáč do poloviny zaplníme vodou a vložíme do trouby.
- V troubě pečeme 30-40 minut, dokud nejsou středy ztuhlé a upečené.
- Formičky vyndáme z trouby, necháme je vychladnout, a poté je umístíme do ledničky, kde můžou zůstat i několik dní, minimálně však několik hodin, aby ztuhl.
- Když dezert budeme chtít podávat, posypeme jeho povrch asi lžičkou cukru krystal.
- Formičky umístíme do trouby zapnuté na 220°C v režimu grilu a cukr necháme zkaramelizovat, rozpustit a zhnědnout asi 5 minut.
- Nejlépe ihned podáváme.
Je zásadní, aby dezert před karamelizací jeho povrchu, zůstal několik hodin v klidu a chladu lednice. Pokud tento krok vynecháte, po karamelizaci krusty, budete servírovat smetanovou polévku.