Lahodný dort ze zakysané smetany je neuvěřitelně snadný na přípravu a je úžasně nadýchaný. Vanilkový korpus je potřený lehkou krémovou polevou, která mu dodává dokonalou chuť. Nejlepší způsob, jak spotřebovat zbylou zakysanou smetanu!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 210 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g moučkového nebo krystalového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 120 ml rostlinného oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 240 ml zakysané smetany de luxe
Na polevu:
- 115 g másla, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 375 g moučkového cukru, prosátého
- 60 ml zakysané smetany de luxe
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- 20 cm kulatou dortovou formu vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl.
- V samostatné misce prošlehejte olej, vanilku a vejce.
- Přidejte mokré přísady k suchým přísadám spolu se zakysanou smetanou a promíchejte.
- Těsto přeneste do dortové formy a povrch jemně uhlaďte.
- Pečte přibližně 35–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá.
- Než korpus opatrně vyjmete z dortové formy a necháte zcela vychladnout na mřížce, nechte ho mírně vychladnout.
- Máslo přidejte do velké mísy.
- Šlehejte elektrickým šlehačem při střední rychlosti po dobu 2 minut nebo dokud nebude hladké a krémové.
- Přidejte vanilku a cukr a pomalu šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte zakysanou smetanu a dále šlehejte do hladka.
- Vrch dortu potřete polevou ze zakysané smetany a podávejte.
Možná se vám budou hodit naše recenze ručních šlehačů, kde vám poradíme, jak si vybrat ten nejlepší. Kdo vyhrál v našem srovnání?