Vanilkový koláč s jahodami a drobenkou

Vanilkový koláč s jahodami a drobenkou

Tento vláčný koláč s vanilkovým máslem, čerstvými jahodami a křupavou drobenkou je skvělým letním dezertem a perfektně se hodí třeba k odpolednímu čaji.

Ingredience:

  • 400 g jahod

Na drobenku:

  • 100 g hladké mouky
  • 75 g studeného másla
  • 60 g třtinového cukru

Na koláč:

  • 120 g másla, změkčeného
  • 100 g třtinového cukru
  • 3 vejce, pokojové teploty
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 225 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup       

  1. Jahody omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Dejte stranou.
  3. Připravte si drobenku.
  4. Mouku a třtinový cukr dejte do mísy a promíchejte.
  5. Přidejte studené máslo, nakrájené na malé kostičky.
  6. Pomocí prstů vytvořte malé drobky třením a zapracováním másla do suchých surovin.
  7. Odložte stranou.
  8. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
  9. Formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce namažte.
  10. Umístěte změklé máslo a třtinový cukr do velké mixovací nádoby (nebo do misky vašeho stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem).
  11. Ručním mixérem šlehejte máslo s cukrem asi 5 minut, nebo dokud nebude směs světlá a nezvětší svůj objem.
  12. Po jednom přidávejte vejce, pomalu je přimíchávejte.
  13. Přilijte smetanu a vanilkový extrakt a promíchejte.
  14. Ke směsi prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  15. Zamíchejte na nejnižší rychlost a přestaňte, jakmile se vše spojí.
  16. Nalijte máslové těsto do formy.
  17. V případě potřeby ho rozetřete pomocí zadní části lžíce nebo malé špachtle.
  18. Navrch dejte jahodové kostky a poté zasypte drobenkou.
  19. Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud špejle vložená dovnitř nevyjde čistá.
  20. Před vyjmutím z formy nechte úplně vychladnout.
www.abakingjourney.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.