Vánočka z bramborového těsta

Vánočka z bramborového těsta
Příprava: 30 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 10

Nevšední varianta této vánoční pochoutky, která má jednu z hlavních ingrediencí společnou s bramborovým salátem.

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g oloupaných brambor vařených ve slupce
  • 60 g másla
  • 90 g cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g mandlí
  • špetka soli

Postup

  1. Máslo utřete s cukrem a vejcem.
  2. Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
  3. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechejte na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Do směsi másla přidejte rozinky a postupně střídavě přidávejte prosetou mouku, jemně nastrouhané brambory a vzešlý kvásek.
  5. Vypracujete v tužší těsto.
  6. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
  7. Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
  8. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  9. Vánočku na plechu s pečícím papírem nechejte před vložením do trouby ještě nejméně 15 minut kynout.
  10. Následně ji propíchejte na několika místech špejlí, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.
  11. Pečte přibližně 60 minut.
  12. Vychladlou vánočku můžete posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit bílkovou či čokoládovou polevou.
Bramborová verze tradiční vánoční pochoutky.
zdroj: hellopippa.wordpress.ocm

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.