Čokoládový dort s brusinkami a krémem z mascarpone

Čokoládový dort s brusinkami a krémem z mascarpone
Příprava: 90 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 10

Tři vrstvy čokoládovo-kávového korpusu proložené mascarpone krémem a sladkou brusinkovou náplní aspirují na ten nejlepší dort, který jste kdy jedli. Navíc tak dokonale vypadá!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 300 g krystalového cukru
  • 320 g třtinového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g neslazeného kakaového prášku, prosetého
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 2 velké žloutky pokojové teploty
  • 230 ml plnotučného mléka pokojové teploty
  • 150 ml plnotučné zakysané smetany pokojové teploty
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 a 1/2 lžičky mletého espressa
  • 340 ml převařené vody

Na brusinkovou náplň:

  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce neslazené brusinkové šťávy
  • 300 g brusinek, čerstvých nebo mražených (pokud používáte mražené, nerozmrazujte)
  • 170 ml vody
  • 200 g krystalového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na krém:

  • 340 g másla pokojové teploty
  • 230 g mascarpone pokojové teploty
  • 570 g moučkového cukru, prosetého
  • 1/8 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce plnotučného mléka pokojové teploty, v případě potřeby více

Na ozdobu:

  • 300 g krystalového cukru
  • 110 ml vody
  • 150 g brusinek, čerstvých nebo mražených (pokud používáte mražené, nerozmrazujte)
  • 8 snítek čerstvého rozmarýnu

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175°C.
  • Vystřihněte tři 23 cm kulaté segmenty pečícího papíru, kterými později vyložíte dortové formy.
  • Boky a dno každé ze tří 23 cm kulatých dortových forem postříkejte olejem ve spreji, poté vložte vystřižený pečící papír na dno každé formy a znovu postříkejte olejem.
  • Dejte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte oba cukry, mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  • Šlehejte, dokud se ingredience důkladně nespojí.
  • V samostatné velké misce smíchejte vejce, žloutky, mléko, zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt.
  • Tuto směs vlijte do suchých surovin a pomocí gumové stěrky míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Nepřemíchejte.
  • Ve velké odměrce mleté espresso s horkou vodou.
  • Směs nechte 30 sekund uležet a poté šlehejte, dokud se obě ingredience rovnoměrně nepromíchají.
  • Vmíchejte do těsta a míchejte asi 30 sekund.
  • Těsto bude docela řídké.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do tří připravených forem.
  • Pečte na středním roštu předehřáté trouby po dobu 27 až 30 minut, nebo dokud párátko zasunuté do středu korpusu nevyjde čisté či s několika vlhkými drobky.
  • Nechte korpusy 10 minut chladit ve formě.
  • Vyjměte z formy, přeneste na chladící mřížku a nechte úplně vychladit.
  • Před vyjmutím z forem a přenesením na chladicí mřížku nechte korpusy 10 minut chladit ve formě.

Příprava náplně:

  • V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a brusinkovou šťávu.
  • Nechte stranou.
  • Ve středně velkém hrnci smíchejte brusinky, vodu, cukr a sůl.
  • Na středním plameni za občasného míchání přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 5 minut.
  • Pokračujte ve vaření, dokud brusinky nezměknou a některé nezačnou praskat, asi ještě 5 minut.
  • Přilijte směs kukuřičného škrobu a brusinkové šťávy a dobře promíchejte.
  • Pokračujte ve vaření za stálého míchání vařečkou nebo silikonovou stěrkou, dokud směs nezhoustne, asi ještě 4 až 5 minut.
  • Sundejte z ohně a vmíchejte pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt.
  • Před použitím setřete do misky a nechte zcela vychladnout.

Na krém:

  • V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem nebo ve velké míse pomocí ručního elektrického mixéru šlehejte máslo a sýr na střední rychlost, dokud nebudete mít hladkou a krémovou směs.
  • Občas mixér zastavte, abyste oškrábali boky a dno misky.
  • Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučkový cukr, přičemž každý přídavek před přidáním dalšího dobře prošlehejte.
  • Jakmile přidáte všechen cukr, zašlehejte sůl, vanilku a mléko.
  • Zvyšte rychlost mixéru na středně vysokou a šlehejte 2 až 3 minuty, nebo dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • Pokud se krém zdá příliš tuhý na roztírání, přidejte po lžičkách další mléko, dokud nedosáhnete požadované textury.

Příprava ozdob:

  • Ve středně velkém hrnci smíchejte 1⁄2 šálku krystalového cukru a vodu.
  • Směs přiveďte na středně vysokém plameni k varu a za častého míchání vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Přidejte brusinky a přiveďte směs zpět k varu, poté snižte plamen na mírný a vařte 1 minutu.
  • Pomocí děrované lžíce vyjměte brusinky a přesuňte je na mřížku.
  • Do cukrového sirupu přidejte rozmarýn a vařte 1 minutu, poté pomocí děrované lžíce přeneste na mřížku.
  • Nechte brusinky a rozmarýn uležet při pokojové teplotě 10 minut.
  • Přidejte zbývající krystalový cukr do široké, mělké mísy.
  • Přidejte několik brusinek najednou a obalte je ze všech stran v cukru.
  • Přesuňte brusinky zpět na mřížku.
  • Opakujte se všemi brusinkami a snítkami rozmarýnu.
  • Před použitím nechte 2 hodiny zaschnout při pokojové teplotě.

Příprava dortu:

  • Dlouhým vroubkovaným nožem opatrně ořízněte vyvýšený vršek každého korpusu, aby byl zarovnaný.
  • Opatrně přeneste 1 vrstvu na velký talíř.
  • Navrch rozetřete rovnoměrnou vrstvu krému tak, aby měl tloušťku cca 0,5 cm a poté na krém nandejte polovinu brusinkové náplně.
  • Navrch položte další vrstvu těsta a opět přidejte stejné množství krému a brusinkové náplně.
  • Navrch položte poslední vrstvu těsta, kterou potřete zbylým krémem.
  • Potřete i boky dortu.
  • Dort ozdobte pocukrovanými brusinkami a rozmarýnem.
  • Před krájením a podáváním nechte dort ztuhnout při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu.
Tři vrstvy čokoládovo-kávového korpusu proložené mascarpone krémem a sladkou brusinkovou náplní, ozdobené pocukrovanými brusinkami a rozmarýnem.
www.bakerbynature.com
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.