Tenhle recept je trochu jiný, ale i tak moc dobrý. Příprava není nijak složitá a když nebudete spěchat, vytvoříte luxusní vánoční koule, po kterých se jen zapráší.
Ingredience:
- 200 g hnědého cukru
- 60 ml vody
- ½ lžičky soli
- 1 polévková lžíce kukuřičného sirupu
- 240 ml smetany ke šlehání
- 100 g mléčné čokolády (můžeme použít jakoukoli mléčnou čokoládu, kterou máte rádi)
- 2 hrnky pufované rýže/burizonů
Na ozdobu:
- M&M nebo lentilky
Postup:
- Cukr, vodu, sůl a kukuřičný sirup dáme do hrnce a na středně vysokou teplotu zahřejeme. Musíme stále míchat, aby se cukr zcela rozpustil.
- Přivedeme k varu a necháme cca 5 minut vařit, aby směs začala houstnout.
- Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se směs nespojí.
- Znovu přivedeme k varu a vaříme, až do té doby, než cukrový sirup zhoustne. To trvá asi 5 minut – 6 minut.
- Poté vaříme tak dlouho, aby směs dosáhla teploty 125 stupňů. Odstavíme a necháme vychladnout na 82 stupňů.
- Rozlámeme mléčnou čokoládu, vhodíme do hrnce a mícháme, až se rozpustí.
- Nakonec přisypeme burizony a opatrně promícháme. Pufovaná rýže je křehká a mohla by se rozdrobit.
- Polévkovou lžící nabíráme stejné množství směsi a skládáme vedle sebe na tác vyložený pečícím papírem.
- Necháme vychladnout tak, aby je bylo možné vzít do ruky, a vytvarujeme kuličky.
- Na každou z nich vmáčkneme několik lentilek či M&M. Cukroví necháme úplně vychladnout a zatuhnout.