Žito je zdravá obilnina, kterou lidstvo konzumuje už několik století.
Kromě chleba a pečiva se z něj dá upéct i velmi chutné cukroví.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na vánoční cukroví ze žitné mouky.
Linecké, perníčky i další druhy vám stoprocentně zachutnají.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Naše recepty
Vyzkoušejte také další druhy lineckého cukroví. Z mouky špaldové či s ořechy!
Proč péct vánoční cukroví ze žitné mouky?
Jednou z předností žitné mouka je to, že je mnohem výživnější než klasická bílá pšeničná mouka. Během mletí žita je daleko složitější oddělit klíčky a otruby od vnitřního živého pletiva.
Díky tomu si ale tato mouka uchovává mnohem více živin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. I když není bezlepková, obsahuje lepku mnohem méně než pšenice a ječmen.
Žitná mouka je obecně doporučována jako prevence před vznikem celé řady zdravotních potíží, od vysokého krevního tlaku a obezity přes cukrovku až po rakovinu. V neposlední řadě je zároveň doporučována i při hubnutí, nemusíte tedy mít obavu, že byste po žitném cukroví výrazně přibrali na váze.
Kromě receptů na cukroví, které je pouze ze žitné mouky, můžete tuto mouku samozřejmě zkombinovat s běžnou moukou a přidat ji do vašich oblíbených klasických receptů.