Když už zkoušíte recepty s touto populární rostlinkou, rozhodně nesmí chybět i tekutá varianta, kterou můžeme nabídnout návštěvám během vánočních svátků. Malá “štamprdlička“ vždy potěší a zahřeje během zimních měsíců.
Ingredience:
- 300 g zralých bezinek (bobulí)
- 300 g sladkých tvrdých bonbonů (např. drops)
- 1 vanilkový lusk
- 1 menší skořicová tyčinka (celá skořice)
- 700 ml bílého rumu
Postup:
- Otrháme všechny zralé bobule. Ty, které jsou zelené zlikvidujeme. Dáme do síta a důkladně propláchneme.
- Omyté bezinky dáme do hrnce, přidáme polovinu sladkých bonbonů.
- Vanilkový lusk rozřízneme na dvě půlky, ale necháme spojený jeden konec a spolu se skořicí vhodíme do hrnce k bezinkám.
- Přivedeme k varu a velmi často mícháme.
- Necháme vychladnout a poté dáme do lahve zbývající bonbony, zalijeme vychladlou směsí a přilijeme rum.
- Dobře utěsníme a několikrát lahev otočíme, aby se směs promíchala.
- Odložíme na chladné tmavé místo, kde bude stálá teplota (nedáváme do chladničky).
- Likér potřebuje zrát 6 týdnů, přičemž jej pravidelně budeme protřepávat. Stačí dvakrát do týdne.
- Po uplynutí doby zrání bude mít likér tu správnou rozvinutou chuť.
- Připravíme si čistou nádobu, na kterou dáme jemné síto a likér do něj přelijeme, aby jej bylo možné přecedit a zbavit se zbytků bobulí a koření.
- Hotový likér přelijeme do čisté lahve nebo dvou menších a můžeme konzumovat.