Staročeské jídlo, které se tradičně podává především na Štědrý den v poledne. Jsou ale rodiny, které ho servírují i jako součást večeře.
Ingredience:
- 300 g ječných krup
- 150 g sušených hub
- 1 šálek kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL másla
- 1 PL sádla
- majoránka
- kmín
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka, přibližně 20-25 minut.
- V mezidobě namočte sušené houby do misky s vodou.
- Po přibližně 15 minutách houby sceďte, vodu, ve které byly namočené, nevylévejte.
- Houby nakrájejte na menší kousky.
- Nadrobno nakrájejte též cibuli.
- Cibuli orestujte na sádle dozlatova.
- Přidejte houby, sůl, kmín a pepř a restujte dalších 5 minut.
- Pak podlijte vývarem a přidejte též vodu z hub.
- Nechte dusit po dobu 15 minut.
- Přidejte kroupy, prolisovaný česnek a majoránku.
- Povařte ještě přibližně 5 minut.
- Přidejte máslo, zamíchejte a směs přendejte do zapékací misky.
- Krátce zapečte v troubě předehřáté na 200°C.
Je libo dietní varantu bramborového salátu? Stačí majonézu nahradit jogurtem. Vyzkoušejte i další rozmanité možnosti přípravy bramborového salátu na základě našich osvědčených receptů.