Vánoční houbový kuba

Vánoční houbový kuba

Staročeské jídlo, které se tradičně podává především na Štědrý den v poledne. Jsou ale rodiny, které ho servírují i jako součást večeře.  

Ingredience:

  • 300 g ječných krup
  • 150 g sušených hub
  • 1 šálek kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL másla
  • 1 PL sádla
  • majoránka
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka, přibližně 20-25 minut.
  3. V mezidobě namočte sušené houby do misky s vodou.
  4. Po přibližně 15 minutách houby sceďte, vodu, ve které byly namočené, nevylévejte.
  5. Houby nakrájejte na menší kousky.
  6. Nadrobno nakrájejte též cibuli.
  7. Cibuli orestujte na sádle dozlatova.
  8. Přidejte houby, sůl, kmín a pepř a restujte dalších 5 minut.
  9. Pak podlijte vývarem a přidejte též vodu z hub.
  10. Nechte dusit po dobu 15 minut.
  11. Přidejte kroupy, prolisovaný česnek a majoránku. 
  12. Povařte ještě přibližně 5 minut.
  13. Přidejte máslo, zamíchejte a směs přendejte do zapékací misky.
  14. Krátce zapečte v troubě předehřáté na 200°C.
Vánoční houbový kuba s kroupami.
zdroj: whereismyspoon.com

Je libo dietní varantu bramborového salátu? Stačí majonézu nahradit jogurtem. Vyzkoušejte i další rozmanité možnosti přípravy bramborového salátu na základě našich osvědčených receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.