Vánoční hrachová polévka

Vánoční hrachová polévka

Štědrý den je VELKÝ den v České republice, máme štědrovečerní večeři a večer otevíráme dárky. Ke štědrovečerní tabuli patří i lahodné jídlo, jaké je tento recept na tradiční polévku z hrachu.

Co budeme potřebovat

  • 250 g zeleného hrášku, přes noc namočený a scezený
  • 1 velká mrkev, nahrubo nakrájená
  • 2 celerové tyčinky s listy, nakrájené nahrubo
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtky
  • 3 stroužky česneku, oloupané a nahrubo nasekané
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1,5 l vody
  • Kostka zeleninového bujónu
  • 150 g mraženého hrášku
  • chleba na krutony
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

  • Ve velkém hrnci smíchejte hrášek, mrkev, celer, cibuli, česnek, majoránku a vodu.
  • Přiveďte k varu, ztlumte a přikryté vařte asi 1 hodinu. Hrášek by měl být velmi měkký.
  • Po hodině vaření přidejte bujón a vařte dalších 10-15 minut, aby se chutě propojily.
  • Polévku rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vody.
  • Rozmixovanou polévku vrátíme do hrnce a přidáme mražený hrášek, pouze prohřejeme.
  • Zatímco se polévka vaří, nakrájejte plátky chleba na kostky.
  • Vložíme je do mísy a smícháme s olejem.
  • Kostky chleba rozložte na plech a opékejte do zlatova
  • Polévku podávejte s krutony navrchu.

Krutony do polévky si můžete připravit i podle nás! Přečtěte si o tomto křupavém doplňku do každé polévky!

Krémová a lahodná polévka ze žlutého hrachu s mrkví.
Zdroj: twopeasandtheirpod.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.