Křehké vánoční pečivo, které má díky kombinaci anýzu a skořice jedinečnou chuť i intenzivní aroma. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!
Ingredience:
- 3 šálky hladké mouky
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku + 1/3 šálku cukru
- 1/4 šálku rumu nebo brandy
- 1 vejce
- 1 a 1/2 čajové lžičky anýzového semínka
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup:
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Máslo vyšlehejte v jiné míse elektrickým mixérem.
- Když je směs velmi krémová, přidejte 3/4 šálku cukru, vejce, anýz a vanilku a opět vyšlehejte.
- Přidejte suché přísady a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Při stále nízkém stupni mixéru zašlehejte 1/4 šálku rumu nebo brandy.
- Těsto rozdělte na 2 stejné části a každou zabalte do potravinové fólie.
- Vložte na alespoň 30 minut do ledničky.
- Předehřejte troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem nebo je nastříkejte sprejem na pečení.
- Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte vždy jednu porci těsta na tloušťku přibližně půl centimetru.
- Pomocí vykrajovátky vykrájejte tvary hvězdiček a vánoční cukroví odkládejte na plechy.
- V závislosti na velikosti cukroví pečte 10-15 minut dozlatova.
- Smíchejte se zbývající 1/3 šálku cukru se skořicí. A touto směsí posypejte ještě horké anýzové cukroví.
Máte rádi jednoduché vánoční pečivo? Inspirujte se i dalšími variantami receptů na Masarykovo cukroví!