Vyzkoušejte toto klasicky vypadající cukroví s nevšední chutí!
Ingredience:
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku cukru krupice
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1/2 šálku vaječného likéru
- 2 PL espressa v prášku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
Poleva
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 PL lžíce vaječného likéru
Postup:
- V míse smíchejte mouku, prášek na espresso, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- V samostatné míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte máslo a oba cukry při středně vysokých otáčkách.
- Přidejte vejce a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Postupně vmíchejte suché přísady.
- Na závěr vmíchejte též vaječný likér.
- Těsto v míse pevně zakryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky.
- Troubu si předehřejte na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na čtyři stejné části. Jednu část těsta vyjměte z chladničky, zbývající těsto v ní ponechte.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto pomocí válečku na tloušťku přibližně půl centimetru. Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta hvězdičky nebo jiné libovolné tvary.
- Plech s vykrájeným cukrovím dejte na 10 minut do mrazáku a poté ho ihned přendejte do trouby.
- Opilé cukroví pečte přibližně 7-9 minut.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem.
- Když cukroví chladne, připravte si polevu.
- V malé misce smíchejte moučkový cukr, vanilku a tři lžíce vaječného likéru, abyste vytvořili hladkou, ale hustou polevu. V případě potřeby přidejte další lžičku vaječného likéru.
- Polevu přendejte do sáčku na zdobení a opilé cukroví ozdobte dle vaší fantazie.
- Na závěr můžete cukroví pospat vánočním zdobením.