Tradiční rohlíčky s kokosem, které jsou nedílnou součástí vánočního tácu s cukrovím. V našem receptu vám přinášíme dokonce dvě možnosti jak těsto vytvarovat, aby výběr z tvarů byl o něco pestřejší.
Co budeme potřebovat
- 250 g rozpuštěného másla
- 175 g krystalového cukru
- lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 500 g jemně strouhaného kokosu (polosladký nebo neslazený)
- 500 g hladké mouky
- 250 g kokosové mouky
Na cukrovou posypku
- 100 g moučkového cukru
- pytlík vanilkového cukru
Postup
- Do středně velkého hrnce přidáme studené máslo a rozpustíme ho při nízké teplotě.
- Jakmile se rozpustí, odstraníme ho z tepla a před dalším použitím ho necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Když je máslo teplé (ne horké), přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a dobře nespojí s máslem.
- Přidáme vejce a pokračujeme v míchání.
- Přidáme prášek do pečiva a pokračujeme v míchání.
- Směs přelijeme do velké mísy a přidáme kokos.
- Když je vše důkladně promícháno, přidáme obě mouky a pokračujeme v míchání, dokud se vše nezapracuje do těsta.
- Těsto vyndáme z mísy a pokračujeme v hnětení ručně.
- Těsto rozdělíme na polovinu a z každého vytvoříme různě tvarované cukroví z kokosu.
- Na kokosové rohlíčky z těsta odlomíme ½ lžičky a v rukou z ní vyválíme kouli.
- Poté kuličku vyválíme do tvaru dlouhé rolky a ohneme jí jako do tvaru půlměsíce.
- Na sušenky ve tvaru mašle z těsta odlomíme ½ lžičky a v rukou z ní vytvarujeme kouli.
- Poté kuličku vyválíme jako nudli a oba konce jemně stlačíme vidličkou, aby připomínaly mašličku.
- Plech vyložíme pečicím papírem a oba druhy cukroví na ně přeneseme.
- Kokosové rohlíčky i kokosové mašličky pečeme při 160 stupních po dobu 15 minut.
- Poté je necháme na 5 minut vychladnout.
- Připravíme si směs moučkového cukru a vanilkového cukru.
- Rohlíčky i mašličky, ještě lehce teplé, v cukrové směsi obalujeme.
- Poté je necháme úplně vychladnout a skladujeme je na chladném místě.
Pokud nemáme dostatek formiček, tak formičky vyložíme potravinářskou fólii a těsto vymačkáváme do formičky. Rohlíček poté vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem. Vznikne stejně tvarovaný rohlíček, jako kdyby byl pečený ve formičce.