Vánoční kouličky se žloutkovým krémem

Vánoční kouličky se žloutkovým krémem
Příprava: 40 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 20

Jedním z oblíbených tvarů cukroví jsou kuličky, které připomínají kouličky na vánočním stromečku. Vyzkoušejte tento recept na kuličky se žloutkovým krémem!

Ingredience:

  • 75 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 110 ml vody

Krém

  •     280 ml mléka
  •     3 žloutky
  •     60 g moučkového cukru
  •     2 PL instantní kávy
  •     30 g hladké mouky
  •     1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka

Poleva

  •     200 g hnědého cukru
  •     60 ml  mléka
  •     75 g másla
  •     75 g mouky
  •     8 g kávových zrn

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. V hrnci přiveďte k varu vodu a máslo.
  3. Přidejte mouku a pomocí vařečky ji ihned zašlehejte do vody, dokud nevznikne hladká hmota. Odstavte hrnec z ohně a pokračujte ve šlehání, dokud směs mírně nevychladne.
  4. Přidávejte vejce a každé z nich důkladně zašlehejte do směsi.
  5. Odstavte a nechte mírně vychladnout.
  6. Těsto přendejte do sáčku na zdobení a na připravený plech vytlačte kuličky.
  7. Pečte předehřáté v troubě 10 minut, dokud nevykynou, poté snižte teplotu na 180°C a pečte 20 minut ještě dozlatova. Dobu pečení přizpůsobte velikosti vašich kuliček.
  8. Na náplň přiveďte v hrnci k varu mléko.
  9. V míse vyšlehejte žloutky, moučkový cukr a instantní kávu do nadýchané pěny.
  10. Do vaječné směsi přidejte mouku a znovu šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  11.  Vaječnou směs zalijte teplým mlékem a dobře prošlehejte, aby se spojila.
  12. Směs vraťte do hrnce a vařte na mírném ohni 5-8 minut, nebo dokud nezhoustne.
  13. Krém přeceďte přes jemné síto do čisté mísy.
  14. Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte ji vychladnout, poté směs vložte na hodinu do ledničky.
  15. Do studeného krému zašlehejte karamelové kondenzované mléko a opět dejte do ledničky.
  16. Na polevu rozpusťte v hrnci cukr, mléko, máslo, kávová zrna a mouku, dobře promíchejte a směs přiveďte k varu.
  17. Odstavte z ohně a nechte 5 minut vychladnout, poté dobře promíchejte.
  18. Poleva by měla mít konzistenci medu.
  19. Následně naplňte krémem upečené cukroví a poté ho ozdobte polevou.
Vánoční kouličky naplněné žloutkovým krémem.
zdroj: thepaddingtonfoodie.com

Na vánoční cukroví můžete používat nejen žloutky, ale samozřejmě také bílky. Inspirujte se našimi recepty na nadýchané sněhové cukroví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.