Jedním z oblíbených tvarů cukroví jsou kuličky, které připomínají kouličky na vánočním stromečku. Vyzkoušejte tento recept na kuličky se žloutkovým krémem!
Ingredience:
- 75 g másla
- 100 g hladké mouky
- 3 vejce
- 110 ml vody
Krém
- 280 ml mléka
- 3 žloutky
- 60 g moučkového cukru
- 2 PL instantní kávy
- 30 g hladké mouky
- 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
Poleva
- 200 g hnědého cukru
- 60 ml mléka
- 75 g másla
- 75 g mouky
- 8 g kávových zrn
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C a plech vyložte pečicím papírem.
- V hrnci přiveďte k varu vodu a máslo.
- Přidejte mouku a pomocí vařečky ji ihned zašlehejte do vody, dokud nevznikne hladká hmota. Odstavte hrnec z ohně a pokračujte ve šlehání, dokud směs mírně nevychladne.
- Přidávejte vejce a každé z nich důkladně zašlehejte do směsi.
- Odstavte a nechte mírně vychladnout.
- Těsto přendejte do sáčku na zdobení a na připravený plech vytlačte kuličky.
- Pečte předehřáté v troubě 10 minut, dokud nevykynou, poté snižte teplotu na 180°C a pečte 20 minut ještě dozlatova. Dobu pečení přizpůsobte velikosti vašich kuliček.
- Na náplň přiveďte v hrnci k varu mléko.
- V míse vyšlehejte žloutky, moučkový cukr a instantní kávu do nadýchané pěny.
- Do vaječné směsi přidejte mouku a znovu šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Vaječnou směs zalijte teplým mlékem a dobře prošlehejte, aby se spojila.
- Směs vraťte do hrnce a vařte na mírném ohni 5-8 minut, nebo dokud nezhoustne.
- Krém přeceďte přes jemné síto do čisté mísy.
- Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte ji vychladnout, poté směs vložte na hodinu do ledničky.
- Do studeného krému zašlehejte karamelové kondenzované mléko a opět dejte do ledničky.
- Na polevu rozpusťte v hrnci cukr, mléko, máslo, kávová zrna a mouku, dobře promíchejte a směs přiveďte k varu.
- Odstavte z ohně a nechte 5 minut vychladnout, poté dobře promíchejte.
- Poleva by měla mít konzistenci medu.
- Následně naplňte krémem upečené cukroví a poté ho ozdobte polevou.
Na vánoční cukroví můžete používat nejen žloutky, ale samozřejmě také bílky. Inspirujte se našimi recepty na nadýchané sněhové cukroví.