Vánoční krůta s nádivkou z brusinek, kaštanů a šalvěje

Vánoční krůta s nádivkou z brusinek, kaštanů a šalvěje

Máme pro vás naprosto luxusní pokrm, který skvěle poslouží jako bezlepková vánoční večeře. Nedělá kompromisy v chuti ani úpravě a zajisté na vaše hosty zapůsobí!

INGREDIENCE

  • 5 kg krůta z volného výběhu, bez drobů
  • 1 šalotka, půlená
  • 2 bobkové listy
  • 4 řapíky řapíkatého celeru, rozpůlené

Na nádivku:

  • 50 g změklého másla
  • 3 – 4 šalotky (asi 200 g), jemně nasekané
  • 75 g sušených brusinek, nasekaných nahrubo
  • 24 lístků šalvěje, 12 jemně nasekaných a 12 ponecháno vcelku
  • 50 g vařených kaštanů, nasekaných nahrubo
  • 350g vepřových klobás bez lepku
  • 75 g bezlepkové strouhanky
  • 1 pomeranč, jemně nastrouhaný
  • celý muškátový oříšek, nastrouhaný
  • 110g uzené pancetty, nakrájené na plátky

Na omáčku:

  • 125 ml suchého sherry
  • 1 lžíce želé z červeného rybízu a navíc podle chuti
  • bezlepkový kuřecí bujón (na přípravu 800 ml – 1 l vývaru)
  • 1 bobkový list
  • šťáva z citronu (volitelně)
  • 3 lžíce kukuřičné mouky, smíchané se 3 lžícemi studené vody

POSTUP

  • Nechte krůtu zahřát na pokojovou teplotu.
  • Do hlavní dutiny vložte rozpůlenou šalotku a 1 bobkový list, stehýnka svažte kuchyňským provázkem.
  • Na pánvi rozpusťte 25 g másla, přidejte šalotku, vařte 10 minut a přendejte do mísy.
  • Přidejte brusinky, šalvěj, kaštany, klobásu, strouhanku, polovinu pomerančové kůry a muškátový oříšek.
  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Ke zbývajícímu máslu v misce přidejte zbývající pomerančovou kůru a další muškátový oříšek.
  • Máslovou směs opatrně rozetřete pod kůži a přes prsa.
  • Umístěte 300 g nádivky do krční dutiny, poté otočte krůtu prsy dolů, přetáhněte chlopeň krku dolů přes nádivku a zajistěte špejlemi.
  • Zvažte plněnou krůtu, abyste vypočítali dobu pečení (20 minut na kg plus 105 minut).
  • Uložte řapíkatý celer na dno pekáče a na něj položte krůtu a zbývající bobkový list.
  • Přikryjte alobalem potřeným máslem.
  • po vypočítanou dobu, po první hodině podlijte a poté každých 45 minut.
  • Na posledních 45 minut sejměte alobal.
  • Ze zbývající nádivky vytvarujte 12 kuliček, každou zabalte do plátku pancetty a vložte do šalvěje.
  • Vložte teploměr na maso do nejsilnějších částí prsou.
  • Pokud je teplota 75 °C nebo více, je krůta hotová.
  • Přendejte krůtu na prkénko a přikryjte alobalem.
  • Nechte odpočívat alespoň 30 minut.
  • Pečte kuličky nádivky 25-30 minut.
  • Vydlabejte řapíkatý celer a přendejte na pánev.
  • Šťávu z masa nalijte do konvice a odstraňte přebytečný tuk.
  • Pokud máte méně než 400 ml šťávy, můžete dolít vývarem.
  • Pekáč dejte na sporák, přidejte sherry a seškrábněte dno pekáče.
  • Směs nalijte do pánve s celerem, masovou šťávou, rybízovým želém, 800 ml kuřecího vývaru a bobkovým listem.
  • Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud omáčka nezačne redukovat.
  • V případě potřeby přidejte ještě trochu želé.
  • Přeceďte přes sítko a vraťte do pánve.
  • Postupně vmíchejte směs kukuřičné mouky do omáčky, dokud nezhoustne.
  • Krůtu nakrájejte a podávejte s omáčkou, kuličkami a oblíbenou zeleninou.
Pečená plněná krůta na tácu.
www.realfood.tesco.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.