Vánoční maďarská polévka z ryb

Vánoční maďarská polévka z ryb
Příprava: 30 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 5

Recept na halazsle, maďarskou rybí polévku je bezpochyby prvkem, který nesmí chybět na žádném slavnostním vánočním stole. Tato polévka je s maďarskými tradicemi tak úzce spjata, že by bal až hřích jí během vánočního hodování nepodávat. Ochutnejte sami a pochopíte, proč je tak oblíbená.

Co budeme potřebovat

  1. 2 kg kapra
  2. 3 cibule
  3. 3 l vody
  4. 3 lžíce červené papriky
  5. sůl
  6. 2 lžičky chilli prášku

Postup

  1. Den před přípravou polévky se očištěného a nakrájeného kapra na podkovy, důkladně nasolíme.
  2. Z hezčích plátků si dáme stranou ty, které budeme chtít dát do polévky halaszle vcelku.
  3. Poté zbytek ryby uvaříme s nakrájenou cibulí a tolika vody, kolik pokryje celou směs v hrnci.
  4. Pokud se směs začne vařit a na povrchu se začne tvořit pěna, vmícháme červenou papriku a kdo má rád pikantní, přidá i chilli koření.
  5. Poté polévku vaříme na vysokou teplotu asi 30 minut.
  6. Jakmile je ryba uvařená, vyndáme jí z polévky a dáme stranou.
  7. Polévku, poté přefiltrujeme přes sítko do čisté mísy a vše co v sítu zůstalo, vyhodíme.
  8. Rybí kousky vrátíme do polévky.
  9. Buď halaszle takto necháme, anebo pokud chceme mít polévku krémovou, tak vše pomocí ponorného mixéru rozmixujeme dohladka.
  10. Poté do polévky přidáme plátky ryby, které byly předtím odloženy.
  11. Celou směs znovu provaříme a vaříme asi 10 minut, dokud plátky kapra nezměknou.
  12. Na závěr můžeme přidat ještě sůl, sladkou papriku nebo chilli.

Přidáním 1-2 polévkových lžic cukru se chutě propojí ještě lépe.

Domácí vánoční krémová rybí polévka v maďarském stylu.
Zdroj: gabojsza.hu

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.