Recept na halazsle, maďarskou rybí polévku je bezpochyby prvkem, který nesmí chybět na žádném slavnostním vánočním stole. Tato polévka je s maďarskými tradicemi tak úzce spjata, že by bal až hřích jí během vánočního hodování nepodávat. Ochutnejte sami a pochopíte, proč je tak oblíbená.
Co budeme potřebovat
- 2 kg kapra
- 3 cibule
- 3 l vody
- 3 lžíce červené papriky
- sůl
- 2 lžičky chilli prášku
Postup
- Den před přípravou polévky se očištěného a nakrájeného kapra na podkovy, důkladně nasolíme.
- Z hezčích plátků si dáme stranou ty, které budeme chtít dát do polévky halaszle vcelku.
- Poté zbytek ryby uvaříme s nakrájenou cibulí a tolika vody, kolik pokryje celou směs v hrnci.
- Pokud se směs začne vařit a na povrchu se začne tvořit pěna, vmícháme červenou papriku a kdo má rád pikantní, přidá i chilli koření.
- Poté polévku vaříme na vysokou teplotu asi 30 minut.
- Jakmile je ryba uvařená, vyndáme jí z polévky a dáme stranou.
- Polévku, poté přefiltrujeme přes sítko do čisté mísy a vše co v sítu zůstalo, vyhodíme.
- Rybí kousky vrátíme do polévky.
- Buď halaszle takto necháme, anebo pokud chceme mít polévku krémovou, tak vše pomocí ponorného mixéru rozmixujeme dohladka.
- Poté do polévky přidáme plátky ryby, které byly předtím odloženy.
- Celou směs znovu provaříme a vaříme asi 10 minut, dokud plátky kapra nezměknou.
- Na závěr můžeme přidat ještě sůl, sladkou papriku nebo chilli.
Přidáním 1-2 polévkových lžic cukru se chutě propojí ještě lépe.