Ořechy jsou jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního pečiva v českých domácnostech. Vyzkoušejte naši variantu s lahodným kakaovým krémem.
Ingredience:
- 600 g hladké mouky
- 250 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 10 g prášku do pečiva
Krém
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 2 PL kakaa
- rozlámané či nepovedené kousky cukroví
- několik kapek rumové esence
Postup:
- Vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a míchejte, dokud se směs zcela nezapojí.
- K mouce přidejte sůl a prášek do pečiva a po lžících přidávejte do mokrých přísad.
- Vypracujte v těsto, které poté zabalte do potravinové fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.
- Malým množstvím těsta naplňte formičky na ořechy.
- Ořechy upečte v předehřáté troubě dozlatova.
- Následně ořechy vyklepněte a nechte vychladnout.
- V mezidobě si připravte krém.
- Máslo vyšlehejte s cukrem do krémové konzistence.
- Vmíchejte kakao a rumovou esenci.
- Přidejte ořechy, kousky cukroví a vymíchejte v krém.
- Následně k sobě pomocí krému ořechy slepte.
- Ořechové cukroví můžete před podávání posypat malým množstvím moučkového cukru.
Při pečení cukroví lze používat téměř všechny druhy ořechů. Nejoblíbenější jsou především ty vlašské, lískové a pekanové. Inspirujte se našimi rozmanitými variantami ořechového vánočního pečiva!