Klasické italské vánoční pečivo. Vyzkoušejte a uvidíte, že si brzy získá místo i na vašem vánočním stole.
Ingredience:
- 4 šálky hladké mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 šálek másla
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce na potření
- posypky na ozdobení
Náplň
- 1 a 1/2 šálku celých mandlí
- 100 g sušených fíků
- 1 šálek rozinek
- 2 PL pomerančové marmelády
- 1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Na plech rozložte mandle. Pečte je 8 až 10 minut.
- V kuchyňském robotu smíchejte fíky, rozinky, skořici, sůl, hřebíček, muškátový oříšek, vanilku a pomerančovou kůru. Rozmixujte nadrobno.
- Přidejte mandle a marmeládu, mixujte, dokud směs nedrží pohromadě.
- Směs vložte vychladit do ledničky.
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte kousky másla a rukama propracujte, dokud těsto nebude připomínat žmolenku.
- Přidejte vejce a opět promíchejte.
- Těsto následně zabalte do potravinové fólie a vložte na 1-2 hodiny do ledničky.
- Těsto následně rozdělte na dvě části.
- Jednu část rozválejte na obdélník o tloušťce přibližně půl centimetru.
- Polovinu těsta potřete náplní a následně přeložte.
- Vložte na 20-30 minut do ledničky.
- Poté pomocí nože těsto nakrájejte na přibližně dva centimetry dlouhé špalíčky.
- Stejným způsobem pokračujte i s druhou polovinou těsta.
- Rozinkové cukroví vložte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou vody a posypejte zdobením
- Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 18-20 minut.
Toužíte letos po zdravějších Vánocích? Vyzkoušejte naše cukroví bez cukru!