Chtěli byste upéct vánoční perníčky na poslední chvíli. Tento recept nevyžaduje jejich rozležení, lze je tedy konzumovat ihned, aniž byste si nalomili zub.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky koření do perníku
- 1 lžíce kakaa
- 180 g cukru moučky
- 160 g změklého másla
- 2 žloutky
- 4 lžíce medu
- 1-2 lžíce vody
- bílek
Postup
- Mouku si smícháme s perníkovým kořením, cukrem, kakaem, sodou a kypřicím práškem.
- Následně přidáme máslo nakrájené na kostičky, med a žloutky.
- Vypracujeme těsto (pokud je moc sypké, přidáme trochu vody).
- Necháme uležet v chladu alespoň 2 hodiny.
- Těsto si vyválíme na zhruba 5 mm hrubou placku a vykrajujeme tvary.
- Pečeme v troubě nahřáté na 160°C asi 8-10 minut.
- Po upečení je ještě horké potřeme směsí vody a bílků, aby se krásně leskly.
Pokud máte rádi kořeněné perníky na různý způsob, pak vás možná potěší recepty na perníky z plechu.