Obáváte se zdobení perníčků? Zjednodušte si ho pomocí lentilek!
Ingredience:
- 1/2 šálku másla
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku medu
- 1 žloutek
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
Na ozdobu
- 1 šálek moučkového cukru
- 1-2 PL teplé vody
- lentilky
Postup:
- Ve velké míse vyšlehejte máslo a cukr.
- Přidejte med a žloutek.
- Znovu šlehejte, dokud nevznikne krémová směs.
- Přisypte mouku, jedlou sodu, zázvor, skořici, muškátový oříšek a hřebíček.
- Krátce šlehejte, dokud se nezačne tvořit těsto.
- Poté těsto dovypracujte rukama.
- Následně těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 180°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte perníčky.
- Následně perníčky přeneste na plechy a pečte 8 až 10 minut.
- Cukroví z trouby vyjměte a přeneste na mřížku, aby vychladlo.
- V mezidobě si připravte polevu.
- Dejte moučkový cukr do malé misky a po lžících přidávejte vodu a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
- Polevu dejte do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte. Na závěr přidejte i několik lentilek.
Pokud nechcete perníčky ozdobit nejen lentilkami, ale i polevou, můžete se inspirovat nejrůznějšími polevami na vánoční cukroví!