Na košíčky používáme křehké linecké těsto.
Co budeme potřebovat
- 600 g hladké mouky (pro hodně křehké těsto část mouky nahraďte solamylem nebo pudinkovým práškem s vhodnou příchutí)
- 400 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Postup
Těsto
- Na vál prosejeme mouku.
- Přidáme cukr a nakrájený nebo nastrouhaný tuhý tuk.
- Přidáme žloutek.
- Do těsta zahněteme další zvolené přísady.
- Konečky prstů zpracujeme vše jako na drobenku.
- Pak vše slepíme do hroudy.
- Těsto zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a odložíme do chladu alespoň na 2 hod.
- Vychlazené linecké těsto rozválíme na plát 3 – 5 mm.
- Vykrojíme přibližný tvar košíčku a vtlačíme do formičky, ty přeložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě do zrůžovění. Při 180 °C je to zhruba 10-15 minut.
- Po vychladnutí plníme. Jako náplň můžeme použít máslový krém nastavený moučnou kaší nebo uvařeným pudinkem.
- Na dochucení krému použijte rozpuštěnou čokoládu či ořechy.
- Vršek košíčku s krémem dozdobte ořechem nebo některou z drobných ozdob.
Další varianty plnění košíčků:
ořechová náplň: drcené piškoty, ořechy, máslo, kakao, rum
pudinkový krém s okapaným kompotovaným ovocem (pro zvýšení trvanlivosti potřeme rozpuštěnou želatinou)