Lahodná a vydatná, tento recept na hrachovou polévku v quebeckém stylu se vaří velmi pomalu a je ideální ke svátečnímu obědu nebo večeři.
Co budeme potřebovat
- 450 g pečeného kolena
- 30 g másla
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 350 ml sušeného žlutého hrachu, dobře propláchnutého
- 1 bobkový list
- 5 g sušeného tymiánu
- 940 ml kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
- 750 ml vody
- Sůl a pepř na dochucení
Postup
- Odřízněte a odstraňte kůži z kolena.
- Ve velkém hrnci nebo holandské troubě rozpusťte na střední teplotu máslo. Přidejte mrkev, celer a cibuli.
- Vařte za pravidelného míchání do změknutí asi 10 minut.
- Vmíchejte sušený hrášek, bobkový list a tymián.
- Vařte za stálého míchání asi 2 minuty.
- Vmíchejte kuřecí vývar a vodu.
- Přidejte maso.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou, hrnec přikryjte a za občasného míchání vařte, dokud hrášek nezměkne a polévka nezhoustne, asi 1,5 – 2 hodiny.
- Vyhoďte bobkový list a a vyjměte maso na talíř.
- Nechte maso mírně vychladnout, poté odstraňte veškeré maso z kosti a přidejte ho zpět do polévky.
- Míchejte, aby se maso spojilo s polévkou. Ochutnejte a podle chuti dochuťte solí a pepřem.