Výborná varianta pro ty, kteří nechtějí kapra během štědrovečerní večeře pouze jako hlavní chod!
INGREDIENCE
- 2 kapři
- sůl
- 1 cibule
- 1/4 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 stroužek česneku
- 3 kuličky pepře
- bobkový list
POSTUP
- Na vánoční rybí polévku z kapra si nejdříve připravíme vývar.
- Na 1,5 až 2 l polévky potřebujeme 2 kapří hlavy a k nim přidáváme kapří ocasy a ploutve.
- Kapří hlavy očistíme, žábry vyjmeme, protože někdy bývají hořké a mohly by nám pokazit chuť polévky.
- Hlavy zbavíme i očí a rozsekneme je po délce na dvě půlky.
- Omyjeme a vložíme do studené osolené vody.
- Můžeme přidat i mlíčí nebo jikry, které ale při jejich případném dalším používání raději vaříme zvlášť.
- Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, 1 cibuli, asi 3 kuličky pepře a 1 bobkový list.
- Vše uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až jde maso lehce oddělit od kostí.
- Hlavy vyjmeme, velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem.
- Polévku procedíme a můžeme servírovat s petrželkou nebo třeba osvěžit čerstvou porkovou natí, dobře se doplňuje s chutí kapřího masa.
Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty s kaprem, které si můžete udělat nejen na Vánoce!