Jednou z nejoblíbenějších variant je ta obohacená o marcipán. Vyzkoušejte, uvidíte, že si ji zamilujete!
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 42 g čerstvého droždí
- 100 ml mléka
- 200 g másla
- 250 g tvarohu
- 100 g cukru
- 200 g rozinek
- 1 vejce
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 50 g kandované citronové kůry
- 75 g nasekaných mandlí
- 1 čajová lžička citronové kůry
- špetka soli
- 100 g marcipánu
Na potření
- 25 g másla
- 3-4 PL moučkového cukru
Postup:
- Mouku a cukr dobře promíchejte a udělejte uprostřed směsi jamku.
- Droždí rozpusťte ve vlažném mléce a nalijte do jamky.
- Od okraje je zasypte malým množstvím mouky a nechte 15 až 20 minut stát.
- Přidejte ostatní přísady, kromě marcipánu, a ručně nebo s pomocí kuchyňského robotu vypracujte a měkké hladké těsto.
- Nechte těsto přibližně hodinu a půl kynout.
- Následně těsto vyválejte, rozválejte marcipán a položte ho doprostřed těsta.
- Vytvarujte do tvaru štoly.
- Takto připravená vánoční štola by měla před vložením do trouby ještě dalších 20 minut kynout.
- Pečte v troubě předehřáté na 150°C přibližně 35-45 minut.
- Teplou štolu po vyjmutí z trouby potřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.