Vdolky nebo vdolečky jsou nejen masopustní pochoutkou podobně, jako je tomu v případě koblih.
Nacházejí využití jako hlavní chod, nebo jako hutný dezert po obědě.
Druhů těchto moučníků nalezneme hned několik.
My si ale představíme ty nejznámější a nejoblíbenější recepty na vdolky.
Naše recepty
Ocenit také můžete recepty na sladké lívanečky. Na výběr jsou kynuté i nekynuté.
Proč se vlastně vdolkům říká vdolky? Možná k tomu vedlo vytvoření důlku, který je uprostřed moučníku. Ten je tam záměrně, aby došlo ke snazšímu propečení středu a zároveň, aby se zde udržela náplň.
Na rozdíl od koblih se tedy vdolečky neplní, ale náplň se pokládá na ně. Zde patří tradičně tvaroh, povidla, ale také zakysaná smetana, šlehačka, marmeláda, nebo dokonce med a skořice.
Těsto je typicky kynuté, ale dnes se již dočkalo i snažších obměn, kde lze využít kypřicí prášek nebo jedlou sodu. Dočkáte se tak podobného zpracování za zlomek času.
Sic jsou v dnešních časech recepty na vdolky potažmo smažené, dle našich babiček se pekly na mřížce.
A který z receptů oslovil nejvíce vás? Jak se vám to povedlo? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích.