Pojďte si upéct veganskou verzi této křupavé turecké pochoutky ze pouhých 30 minut! Tento veganský recept na klasický dezert lze připravit dopředu a podávat každému, kdo miluje sladké!
Co budeme potřebovat
- 200 g vlašských ořechů
- 310 g třtinového cukru (nebo kokosového)
- 1½ lžičky mleté skořice
- 200 g kokosového másla (rozpuštěného)
- 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
- 100 ml vody
- 200 ml agáve sirupu
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Troubu si předehřejeme na 150 stupňů
- Do kuchyňského robota přidáme vlašské ořechy, ½ z celkového množství cukru a skořici
- Několikrát pulsujeme, aby se ořechy nasekaly najemno
- Těsto přikryjeme vlhkým ručníkem, aby nám nevyschlo
- Zapékací mísu si vymažeme rozpuštěným koksovým máslem nebo jiným rostlinným tukem
- Na dno položíme první plát těsta a potřeme ho kokosovým máslem
- Opakujeme, dokud nespotřebujeme asi ⅓ těsta
- Přibližně ⅕ ořechové směsi rozprostřeme na vrstvu těsta
- Následně přidáme další 2 pláty těsta, každý potřený máslem
- Pak přidáme další vrstvu ořechů
- Celý postup opakujeme ještě čtyřikrát, nebo dokud nespotřebujeme všechno těsto a náplň
- Poslední plát potřeme máslem
- Dezert velmi ostrým nožem nakrájíme na 24 čtvercových kousků
- Vložíme do trouby a pečeme asi 35–45 minut, nebo dokud nebude zlatý
- Mezitím do středního hrnce přidáme zbylý cukr, vodu a sirup z agáve
- Směs přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Když je cukr rozpuštěný, snížíme teplotu a vařte 10-15 minut
- Poté sundáme z plotny, vmícháme citronovou šťávu a necháme vychladnout
- Baklavu vyndáme z trouby a ještě horkou jí ihned polijeme sirupem a necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě
- Necháme odležet minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc
- Podáváme ozdobené nasekanými ořechy a skořicí