Veganská baklava

Veganská baklava

Pojďte si upéct veganskou verzi této křupavé turecké pochoutky ze pouhých 30 minut! Tento veganský recept na klasický dezert lze připravit dopředu a podávat každému, kdo miluje sladké!

Co budeme potřebovat

  1. 200 g vlašských ořechů
  2. 310 g třtinového cukru (nebo kokosového)
  3. 1½ lžičky mleté skořice
  4. 200 g kokosového másla (rozpuštěného)
  5. 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
  6. 100 ml vody
  7. 200 ml agáve sirupu
  8. 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů
  2. Do kuchyňského robota přidáme vlašské ořechy, ½ z celkového množství cukru a skořici
  3. Několikrát pulsujeme, aby se ořechy nasekaly najemno
  4. Těsto přikryjeme vlhkým ručníkem, aby nám nevyschlo
  5. Zapékací mísu si vymažeme rozpuštěným koksovým máslem nebo jiným rostlinným tukem
  6. Na dno položíme první plát těsta a potřeme ho kokosovým máslem
  7. Opakujeme, dokud nespotřebujeme asi ⅓ těsta
  8. Přibližně  ⅕ ořechové směsi rozprostřeme na vrstvu těsta
  9. Následně přidáme další 2 pláty těsta, každý potřený máslem
  10. Pak přidáme další vrstvu ořechů
  11. Celý postup opakujeme ještě čtyřikrát, nebo dokud nespotřebujeme všechno těsto a náplň
  12. Poslední plát potřeme máslem
  13. Dezert velmi ostrým nožem nakrájíme na 24 čtvercových kousků
  14. Vložíme do trouby a pečeme asi 35–45 minut, nebo dokud nebude zlatý
  15. Mezitím do středního hrnce přidáme zbylý cukr, vodu a sirup z agáve
  16. Směs přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí
  17. Když je cukr rozpuštěný, snížíme teplotu a vařte 10-15 minut
  18. Poté sundáme z plotny, vmícháme citronovou šťávu a necháme vychladnout
  19. Baklavu vyndáme z trouby a ještě horkou jí ihned polijeme sirupem a necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě
  20. Necháme odležet minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc
  21. Podáváme ozdobené nasekanými ořechy a skořicí
středovýchodní dezert bez živočišných surovin s ořechy.
Zdroj: lazycatkitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.