Tento veganský recept je velmi lahodný, jednoduchý a hravě může konkurovat pochoutkám s masem. Pro jeho ochutnání nemusíte být vegan, protože občas není na škodu, zkusit něco nového, netradičního a dobrého.
Ingredience:
- 5 středně velkých brambor
- 1 velká cibule (žlutá nebo červená)
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 hrnek bulguru
- 1 středně velké rajče
- 1/2 červené papriky
- 3 – 5 lístků čerstvé máty
- 3 – 5 lístků čerstvé bazalky
- 2 jarní cibulky
- 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce koření kamouneh (směs kořenících bylin)
- 2 lžíce melasy z granátového jablka
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/5 lžičky koření Sumak
- 1 lžička soli
Postup:
- Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme ve slupce, dokud nebudou měkké.
- Poté je necháme vychladnout, oloupeme a rozmačkáme.
- Cibuli očistíme, nakrájíme na jemné kousky a dáme do pánve, ve které předtím rozehřejeme olivový olej.
- Přidáme kajenský pepř, mletou papriku, černý pepř a společně osmahneme.
- Bulgur namočíme na 5 až 10 minut do misky s vodou. Pak přecedíme, necháme chvíli okapat a přidáme k rozmačkaným bramborám.
- Cibuli i jarní cibulku očistíme a s rajčaty nakrájíme na drobné kostičky. Také dáme k bramborám.
- Přisypeme k nim i vlašské ořechy, nasekanou bazalku s mátou a osolíme.
- K bramborám rovněž přihodíme veškeré koření, melasu a citronovou šťávu.
- Důkladně zamícháme a podle potřeby ještě dochutíme. Přendáme do servírovací misky a pokapeme olivovým olejem.