Citronová buchta bez vajec a bez lepku, na níž potřebujete jen 5 klíčových ingrediencí. Zní to úžasně? Pak si ji s námi pojďte připravit!
Ingredience
- 250 g velkých organických důkladně umytých citronů
- 2 a ½ šálků (250 g) mandlové mouky
- 1 šálek (200 g) třtinového cukru
- ¾ šálku (85 g) bramborového nebo kukuřičného škrobu
- ½ šálku (120 g) vody
- 3 lžičky prášku do pečiva
- ⅛ lžičky kurkumy, volitelně pro barvu
Postup
- Důkladně omyjte citrony.
- Přidejte asi 4 šálky vody do malého hrnce a vložte do vody celé citrony.
- Na středním ohni citrony duste 30 minut, dokud jejich slupku nepropíchneme bez odporu.
- Slijte vodu a nechte citrony vychladnout.
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Vymažte 20 cm dortovou formu.
- Citrony nahrubo nasekejte a odstraňte z nich všechna semínka.
- Umístěte je do kuchyňského robotu a rozmixujte je na pyré.
- Nebojte se, pokud jsou v pyré malé kousky kůry.
- Přidejte ostatní ingredience na buchtu do kuchyňského robotu.
- Mixujte, dokud není směs spojená a poměrně hustá.
- Nandejte těsto do dortové formy.
- Vrch uhlaďte lžící nebo špachtlí.
- Buchtu pečte 35-40 minut.
- Buchta je hotová, když doprostřed vložíte špejli a vyndáte ji čistou.
- Nechte buchtu v dortové formě úplně vychladnout.
- Před servírováním buchtu posypte moučkovým cukrem.
- Zbylou buchtu skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 1 dne, v lednici 3 dny nebo v mrazáku až 1 měsíc.