Vynikající veganský a bezlepkový zapékaný pokrm z na tenké plátky nakrájených brambor a cukety. Skvěle se hodí jako příloha či lehký samostatný hlavní chod.
Co budete potřebovat
- 700 g brambor, nakrájených na tenké cca 0,1 cm plátky
- 500 g cukety, nakrájené na cca 0,3 cm plátkya
- 1 a 1/2 šálku kešu ořechů
- 1 a 1/2 šálku vody
- 2 – 4 stroužky česneku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce čerstvého estragonu, nasekaného
- 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- 1 lžička čerstvého oregana (nebo 1/2 lžičky sušeného)
- 1 šálek veganské mozzarelly
- olivový olej
Postup
- Kešu namočte do studené vody na 2 hodiny nebo do vroucí horké vody na 30 minut, poté před použitím sceďte.
- Předehřejte troubu na 220ºC.
- Velkou litinovou pánev nebo mělkou zapékací formu lehce naolejujte olivovým olejem.
- Nakrájené brambory a cuketu vyskládejte do soustředných kruhů.
- V mixéru smíchejte kešu ořechy, vodu, česnek, lahůdkové droždí, sůl a pepř podle chuti.
- Mixujte, dokud nebudes směs hladká a krémová.
- Do krémové omáčky vmíchejte bylinky a poté nalijte na zeleninu.
- Vršek posypte veganskou mozzarellou a zapékací mísu nebo pánev přikryjte.
- Pečte zakryté 30–35 minut nebo dokud brambory nejsou měkké.
- Odstraňte poklici a pečte dalších 10 minut, aby povrch zhnědl.
- Ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte teplé.
Připravili jsme si pro vás i další zajímavé recepty na zapečené brambory 9x jinak, které určitě stojí za to vyzkoušet!