Vyzkoušejte tento úžasný recept na polévku z kari a červené čočky s rýží. Jedná se o snadný a sytý pokrm, který je navíc veganský a bezlepkový.
INGREDIENCE
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce kari
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 2 velká rajčata (nebo použijte 1 plechovku rajčat)
- 1 šálek červené čočky, sušené
- 3 šálky zeleninového vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce petrželky, čerstvé
- sůl a pepř podle chuti
K servírování:
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- 2 šálky vařené rýže
POSTUP
- Nakrájejte na kostičky 1 velkou cibuli, 2 mrkve a 1 řapíkatý celer.
- Ve velkém hrnci rozehřejte lžíci oleje a přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky.
- Restujte, dokud nezměkne a nezezlátne.
- Přidejte 4 stroužky nasekaného česneku, zamíchejte, potom zeleninu dejte na stranu hrnce a přidejte 1 polévkovou lžíci kari a 1/2 lžičky římského kmínu.
- Jemně restujte koření, dokud neztmavne, a poté je smíchejte zpět se zeleninou.
- Do hrnce nyní přidejte 2 velká rajčata nakrájená na kostičky (nebo použijte 1 konzervu rajčat).
- Promíchejte a nechte na středním plameni dusit asi 5 minut, dokud rajčata nezměknou.
- Do hrnce nyní přidejte také 1 šálek červené čočky, kterou jste předtím opláchli pod tekoucí vodou, a zalijte 3 šálky zeleninového vývaru a polovinou kokosového mléka.
- Přidejte také 1 polévkovou lžící najemno nakrájené čerstvé petrželky.
- Hrnec přikryjte pokličkou a vařte při nízké teplotě asi 20-30 minut, dokud nebude čočka uvařená a měkká.
- Poté polovinu polévky vyjměte z hrnce a rozmixujte do hladka.
- Vraťte zpět do hrnce.
- Zalijte zbytkem kokosového mléka a dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte horké s vařenou rýží (použijte dlouhozrnnou rýži, basmati nebo jasmínovou rýži) nebo česnekovým naanem.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?