Tlusté kulaté nudle se podávají v živém, pikantním a voňavém vývaru se smaženým tofu, veganským hovězím masem, restovanými žampiony, cibulí a mnoha dalšími lahodnými ingrediencemi. Tento vietnamský pokrm je sytý, chutný a navíc to je naprosto zdravé jídlo!
Co budeme potřebovat
Na vývar
- 2,5 l vody
- 2 mrkve
- Ředkev
- 125 g ananasu (nakrájeného)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 g žampionů
- Lžička soli
- Lžička cukru
- Koriandr (nasekaný)
- Lžička houbového koření
- Lžička veganské rybí omáčky
- Kurkuma
- Kmín (meltý)
- Kari
- Koriandr (sypký)
Na veganskou verzi
- 150 g udon nudlí (nebo dle vašeho výběru)
- 10 ks veganských hovězích plátků
- 150 g smaženého tofu (nakrájeného na plátky)
- ½ cibule (nakrájená na plátky)
- 1 kus veganské klobásy
Postup
- Oloupeme a nakrájíme si mrkev a ředkvičky na tenké plátky
- Do velkého hrnce přidáme ananas, šťávu z citronu, houby, sůl, cukr, rybí omáčku, mrkev a ředkev
- Zalijeme vodou
- Na středně vysokou teplotu směs přivedeme k varu a poté teplotu snížíme a odkryté necháme vařit
- Takto směs vaříme přibližně 2 hodiny
- Přibližně v polovině vaření přidáme houbové koření a nasekaný koriandr
- Vývar ochutnáme, podle chuti dosolíme nebo dosladíme
- Mezitím si v menší misce smícháme saté omáčku špetkou kurkumy, kmínu, kari a koriandrem
- Veganské maso umístíme alespoň na 25 minut do vody
- Poté ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu
- Přendáme ho do mísy a dochutíme ho solí, cukrem a pepřem
- Maso mícháme, aby se ve směsi obalilo
- Ve velké pánvi si na střední teplotu rozehřejeme olej
- Jakmile je zahřátý přidáme veganské hovězí maso a restujeme ho 3-5 minut, dokud není zlatavé
- Sundáme ho z plotny a dáme ho stranou
- Rýžové nudle si uvaříme podle návodu na obalu
- Poté je scedíme a rozdělíme do servírovacích misek
- Do každé misky přidáme lžíci saté omáčky
- A vlijeme horký vývar
- Navrch dáme kousky veganského hovězího masa, tofu, nakrájenou veganskou klobásu, cibuli, šťávu z limetky a čerstvý koriandr
- Můžeme také přidat klíčky mungo fazolí