Nejen vegani si pochutnají na tomto výživném a vydatném pokrmu! Kombinace smaženého celerového řízku, vařených brambor, bílého chřestu a veganské holandské omáčky potěší vaše chuťové buňky, i když jste zarytý masožravec.
Co budete potřebovat
- 1 kg salátových brambor
- 1 kg bílého chřestu
- 1 lžíce rostlinného másla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 10 g čerstvé petrželky
- 2 porce holandské veganské omáčky viz níže
Na holandskou omáčku:
- 8 lžíc veganského másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml veganské smetany
- 2 lžičky hořčice
- 2 lžíce bílého vína
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl
- bílý pepř
Na celerové řízky:
- 1 velký celer
- 3 lžíce hořčice
- sůl a pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- paprika
- 150 g strouhanky
- 150 ml rostlinného mléka
- 100 g hladké mouky
- rostlinný olej
Postup
- Do hrnce přidejte neoloupané brambory, osolte a nechte vařit cca 10-15 minut nebo do změknutí.
- Slijte vodu a udržujte brambory v hrnci teplé (pokud chcete, oloupejte je).
- Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu.
- Přidejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci rostlinného másla a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy.
- Chřest oloupejte a ulomte konce.
- Přidejte do kastrolu a vařte asi 1 minutu.
- Poté snižte plamen a nechte 10–15 minut vařit, dokud chřest nezměkne.
- Nechte přikryté v teple.
- V hrnci rozpusťte 4 lžíce veganského másla a vmíchejte mouku.
- Šlehejte do hladka.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte zeleninový vývar.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a přidejte veganskou smetanu, 4 lžíce veganského másla, bílé víno, hořčici a citronovou šťávu.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Omáčku nechte dusit cca 5 – 10 minut, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci.
- Před podáváním dochuťte.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
- Do hrnce přidejte plátky celeru a nechte asi 5 minut provařit.
- Plátky by měly být měkké, ale nelámat se na kousky.
- Plátky celeru nechte okapat na utěrce a nechte vychladnout.
- Každý plátek celeru z obou stran potřete hořčicí a dobře dochuťte solí, pepřem, paprikou a muškátovým oříškem.
- Jednu misku naplňte moukou, druhou rostlinným mlékem a třetí strouhankou.
- Plátky celeru obalte v mouce, poté v rostlinném mléce a nakonec ve strouhance.
- V hluboké pánvi rozehřejte hodně rostlinného oleje (cca 1 cm vysoká vrstva).
- Celerový řízek opečte z obou stran dozlatova, poté opatrně vyjměte z tuku a nechte okapat na papírové utěrce
- Celerový řízek podávejte s bramborami, bílým chřestem a holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
Vyzkoušejte i naše další recepty na cordon bleu z různých druhů masa. Zamilujete se!