Veganské celerové řízky s holandskou omáčkou a chřestem

Veganské celerové řízky s holandskou omáčkou a chřestem
Příprava: 20 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 7

Nejen vegani si pochutnají na tomto výživném a vydatném pokrmu! Kombinace smaženého celerového řízku, vařených brambor, bílého chřestu a veganské holandské omáčky potěší vaše chuťové buňky, i když jste zarytý masožravec.

Co budete potřebovat

  • 1 kg salátových brambor
  • 1 kg bílého chřestu
  • 1 lžíce rostlinného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 10 g čerstvé petrželky
  • 2 porce holandské veganské omáčky viz níže

Na holandskou omáčku:

  • 8 lžíc veganského másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml veganské smetany
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • bílý pepř

Na celerové řízky:

  • 1 velký celer
  • 3 lžíce hořčice
  • sůl a pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • paprika
  • 150 g strouhanky
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 100 g hladké mouky
  • rostlinný olej

Postup

  • Do hrnce přidejte neoloupané brambory, osolte a nechte vařit cca 10-15 minut nebo do změknutí.
  • Slijte vodu a udržujte brambory v hrnci teplé (pokud chcete, oloupejte je).
  • Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu.
  • Přidejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci rostlinného másla a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy.
  • Chřest oloupejte a ulomte konce.
  • Přidejte do kastrolu a vařte asi 1 minutu.
  • Poté snižte plamen a nechte 10–15 minut vařit, dokud chřest nezměkne.
  • Nechte přikryté v teple.
  • V hrnci rozpusťte 4 lžíce veganského másla a vmíchejte mouku.
  • Šlehejte do hladka.
  • Za stálého šlehání pomalu přilévejte zeleninový vývar.
  • Přiveďte k varu, snižte teplotu a přidejte veganskou smetanu, 4 lžíce veganského másla, bílé víno, hořčici a citronovou šťávu.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Omáčku nechte dusit cca 5 – 10 minut, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci.
  • Před podáváním dochuťte.
  • V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  • Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
  • Do hrnce přidejte plátky celeru a nechte asi 5 minut provařit.
  • Plátky by měly být měkké, ale nelámat se na kousky.
  • Plátky celeru nechte okapat na utěrce a nechte vychladnout.
  • Každý plátek celeru z obou stran potřete hořčicí a dobře dochuťte solí, pepřem, paprikou a muškátovým oříškem.
  • Jednu misku naplňte moukou, druhou rostlinným mlékem a třetí strouhankou.
  • Plátky celeru obalte v mouce, poté v rostlinném mléce a nakonec ve strouhance.
  • V hluboké pánvi rozehřejte hodně rostlinného oleje (cca 1 cm vysoká vrstva).
  • Celerový řízek opečte z obou stran dozlatova, poté opatrně vyjměte z tuku a nechte okapat na papírové utěrce
  • Celerový řízek podávejte s bramborami, bílým chřestem a holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
Smažený řízek s celeru servírovaný s bramborami, chřestem a holandskou omáčkou na talířích.
www.zuckerjagdwurst.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na cordon bleu z různých druhů masa. Zamilujete se!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.