Tyto koule sice vypadají jako masové, ale to by v nich člověk hledal marně. Přesto mají vynikající chuť a jsou lahodné. Je to ideální, a hlavně snadná večeře, kterou vykouzlíte rychlostí blesku.
Ingredience:
- 1 malý květák, očištěný a rozebraný na růžičky
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá červená cibule nakrájená nahrubo
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku strouhanky
- 2 lžíce italského koření
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a plech si vyložíme pečícím papírem.
- Růžičky květáku rozložíme na plech, pokapeme 1 lžící olivového oleje a promícháme, aby se olej dostal všude.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 20 minut.
- Zatímco se bude květák péct, zahřejeme na pánvi 1 lžíci olivového oleje, přihodíme česnek, cibuli a opékáme zhruba 5 – 7 minut.
- Jakmile máme hotovo, odložíme stranou a vyjmeme květák z trouby.
- Přesypeme ho do nádoby kuchyňského robota, přidáme ovesné vločky, česnek s cibulí a pomocí pulzního tlačítka důkladně mixujeme, ab y se vše spojilo.
- Přendáme do misky, přihodíme strouhanku, italské koření, sůl, pepř, zbývající lžíci oleje a zpracujeme do hladké hmoty.
- Lžící odebíráme směs a vytvarujeme koule nebo placky. Naskládáme na plech s pečícím papírem a poté je dáme na 15 minut do mrazáku.
- Poté vlijeme do pánve dostatek olivového oleje, aby bylo pokryto celé dno, a necháme na středně vysokou teplotu zahřát.
- Vložíme květákové karbanátky a necháme smažit 10 – 15 minut ze všech stran. Správně by měl mít každý karbanátek zlatavě hnědou až hnědou barvu.