Veganské lívanečky s borůvkami

Veganské lívanečky s borůvkami
Příprava: 10 minut Vaření: 15 minut Počet porcí: 3

Udělejte si k snídani tyto veganské ovesné lívance a začněte váš den zdravě. Jsou vydatné a neuvěřitelně jednoduché, bez vajec a bez mléka.

Ingredience

  • ¾ šálku ovesných vloček
  • 1,5 šálku ovesného mléka
  • 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje a navíc na smažení
  • ½ šálku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1,25 šálku čerstvých nebo mražených borůvek

Postup       

  1. Zahřejte litinovou pánev na středně nízkém až středním plameni.
  2. Papírovou utěrkou na ni natřete trochu oleje.
  3. Ve střední misce smíchejte ovesné vločky a 1 šálek ovesného mléka.
  4. Dejte do mikrovlnné trouby na vysokou teplotou po dobu 1 minuty a 30 sekund.
  5. Vyjměte z mikrovlnné trouby a promíchejte.
  6. Vmíchejte slunečnicový olej.
  7. Dejte stranou a nechte pár minut vychladnout.
  8. V samostatné velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a sůl.
  9. Ve směsi vytvořte ďůlek a vidličkou do něj vmíchejte směs ovesných vloček a mléka.
  10. Pomalu vmíchejte ocet a zbývající ½ šálku ovesného mléka, přidávejte asi 2 polévkové lžíce najednou.
  11. Možná nebudete potřebovat celý půl šálek.
  12. Těsto by mělo být husté a když ho upustíte na pánev, mělo by se pomalu formovat do tvaru kruhu za pomocí lžíce, kterou těsto jemně rozetřete.
  13. Když je vaše pánev rovnoměrně předehřátá (asi 10 minut, pokud používáte litinu), nalijte na ni ¼ šálku těsta a zadní stranou lžíce těsto zlehka rozetřete, aby vznikl kruh.
  14. Rychle na něj položte asi 10 borůvek.
  15. Snažte se nedávat borůvky na okraj lívanců.
  16. Zalijte ještě trošičkou těsta, aby částečně pokrylo borůvky.
  17. Smažte, dokud okraje lívanců nezačnou hnědnout a neobjeví se na nich bublinky, asi 5 minut.
  18. Možná budete muset upravit teplotu na středně nízkou, aby se lívance nepřipálily.
  19. Mějte na paměti, že se tyto lívance smaží pomaleji než běžné lívance, protože jsou hutné a neobsahují žádné vejce.
  20. Jakmile jsou lívance hotové, opatrně je otočte špachtlí a smažte, dokud na spodní straně nezhnědnou, ještě asi 3-4 minuty.
  21. Přeneste na mřížku na chlazení dortů a volně zakryjte alobalem.
  22. Možná je budete chtít nechat teplé v troubě, než usmažíte zbylé lívance.
  23. Pokračujte s dalším olejem a zbývajícím těstem.
  24. Mělo by vám to vyjít na cca 6 lívanců, záleží, jak velké budou.
  25. Podávejte s javorovým sirupem a jakýmkoli jiným doplňkem dle výběru.
Borůvkovo-ovesné lívance servírované na sobě na talířku s vidličkou.
www.theworktop.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.