Veganské Mozartovy lanýže

Veganské Mozartovy lanýže

Dokonce ani ten, kdo je vegan si nemusí odpírat pochoutku, jakou tyto koule rozhodně jsou. Je to rovněž vhodný dárek pro naše maminky ke Dni matek, ale také pro jiné slavnostní příležitosti. Pokud tedy samozřejmě nějaké zbydou.

Ingredience:

Na vrchní marcipán:

  • 150 g loupaných mandlí
  • 3 polévkové lžíce agávového nektaru
  • 10 kapek mandlového extraktu
  • Špetka mořské soli

Na pistáciový marcipán:

  • 50 g loupaných mandlí
  • 100 g vyloupaných pistácií
  • 3 lžíce agávového nektaru
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • Špetka mořské soli

Na čokoládový nugát:

  • 150 g lískových ořechů
  • 25 g změklého raw kakaového másla
  • 5 lžic agávového nektaru
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • Špetka mořské soli

Na čokoládovou polevu

  • 400 g hořké čokolády (ideálně s obsahem 50 až 65 % kakaové sušiny)
  • 40 g raw kakaového másla

Postup:

  • Začneme tím, že si zahřejeme troubu na 175 stupňů, lískové ořechy rozložíme v jedné vrstvě na pečící plech a dáme opéct do předehřáté trouby na 15 minut.
  • Mezitím dáme do nádoby kuchyňského robota loupané mandle a na nejvyšší rychlost mixujeme po dobu cca 3 až 5 minut.
  • Začne se uvolňovat olej, takže můžeme přidat ostatní suroviny na vrchní marcipán.
  • Znovu zapneme na maximální rychlost zhruba na 30–45 sekund, aby se suroviny spojily.
  • Poté vyklopíme na pracovní plochu a hněteme rukama tak 2–3 minuty, až se utvoří hladká hmota, kterou vytvarujeme do koule a odložíme stranou.

Pistáciový marcipán:

  • Podobně jako předtím vhodíme mandle i pistácie do kuchyňského robota a 3 až 5 minut mixujeme.
  • Jakmile se dá z rozmixované hmoty utvořit kulička, můžeme přidat zbytek surovin a nechat dalších 30 sekund mixovat.
  • Opět vyklopíme na plochu a hněteme tak dlouho, dokud není marcipán krásně hladký.
  • Vytvarujeme do koule a také odložíme stranou.

Čokoládový nugát:

  • Lískové ořechy vyjmeme z trouby, necháme chvilku odpočinout, nasypeme je nádoby do kuchyňského robotu, přidáme rozpuštěné kakaové máslo a mixujeme po dobu 3 – 5 minut.
  • Přidáme zbytek surovin a opět rozmixujeme cca 30 sekund, až se vše spojí.
  • Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme asi 3 minuty, až je hmota pěkně hladká a drží pohromadě.

Příprava koulí:

  • Odtrhneme kousek pistáciového marcipánu a vytvarujeme do koule.
  • Potom odebereme o něco větší kus čokoládového nugátu, dlaněmi tvarujeme do koule a potom zploštíme, aby jej bylo možné omotat kolem pistáciové kuličky.
  • Nakonec rozdělíme vrchní marcipán na stejně velké kousky, pokud možno podle počtu připravených kuliček a vytvoříme opět kouli.
  • Prsty jí vytvarujeme do placky, vložíme do ní utvořenou kouli a zabalíme, aby se dala vytvarovat koule.

Poleva:

  • Hořkou čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým máslem a poté pomocí napichovátka, špejle nebo třeba párátka napíchneme jednu kouli a ponoříme do čokolády.
  • Necháme okapat přebytečnou polevu a opatrně položíme na plech s pečícím papírem, na pečící podložku, případně na kuchyňskou mřížku, pod kterou si dáme třeba tác, aby do něj odkapávala poleva.
  • Takto zpracujeme postupně všechny koule a dáme na několik hodin zatuhnout do lednice.
  • Když uložíme kuličky do vzduchotěsné nádoby, vydrží nám až 8 týdnů.
Veganské mozartovy bonbóny.
Zdroj: https://www.yumsome.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.