Zdravá veganská verze klasického mrkvového dortu s polevou z kešu ořechů potěší chuťové buňky nejen veganů. Obsahuje málo cukru, zdravou celozrnnou špaldovou mouku a skvělou texturu jí dodávají rozinky a vlašské ořechy. To prostě musíte ochutnat!
Co budete potřebovat
- 125 ml rostlinného mléka
- 75 ml oleje
- 125 g třtinového cukru
- kůra z 1 pomeranče
- šťáva z poloviny pomeranče
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 125 g mrkve, oloupané a nastrouhané
- 50 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 50 g rozinek
Na polevu:
- 150 g kešu oříšků (namočených na alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc)
- 100 ml kešu mléka (nebo mandlového mléka)
- 4 vypeckované datle (nebo 1-2 lžíce javorového sirupu)
- špetka mořské soli
- ¼ lžičky mleté skořice
- šťáva z ½ pomeranče
- 4-6 půlek vlašských ořechů, nasekaných (volitelně)
Postup
- Kešu ořechy dejte do misky a zalijte čerstvou vodou.
- Mísu zakryjte a nechte alespoň čtyři hodiny, nejlépe však přes noc, louhovat.
- Předehřejte troubu na 180℃.
- Ve velké míse prošlehejte mléko, olej a cukr.
- Pomeranč oloupejte, kůru nastrouhejte a přidejte ji k mléčné směsi spolu se šťávou z poloviny pomeranče.
- Prosejte suché ingredience a vmíchejte je do směsi mléka a cukru.
- Nejlepší je míchat těsto co nejméně, jinak bude tuhé.
- Jemně vmíchejte nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy a rozinky.
- Těsto vložte do 20 cm formy vyložené pečícím papírem a pečte ve středu trouby po dobu třiceti minut.
- Buchta je hotová, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
- Nechte ve formě patnáct minut vychladnout a poté vyklopte na mřížku vyloženou utěrkou.
- Nechte zcela vychladnout.
- Připravte si polevu.
- Sceďte a propláchněte kešu oříšky přes síto.
- Vložte je do mixéru spolu se zbývajícími přísadami na polevu.
- Mixujte, dokud nebude poleva mít hladkou krémovou konzistenci.
- Vychladlou buchtu překlopte na prkénko tak, aby vršek buchty směřoval nahoru.
- Navrch rozetřete kešu polevu.
- Pokud chcete, nasypte navrch nasekané vlašské ořechy.
- Nakrájejte na dvanáct kusů a podávejte.