Veganské řezy z mrkve s polevou z kešu oříšků

Veganské řezy z mrkve s polevou z kešu oříšků
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 10

Zdravá veganská verze klasického mrkvového dortu s polevou z kešu ořechů potěší chuťové buňky nejen veganů. Obsahuje málo cukru, zdravou celozrnnou špaldovou mouku a skvělou texturu jí dodávají rozinky a vlašské ořechy. To prostě musíte ochutnat!

Co budete potřebovat

  • 125 ml rostlinného mléka
  • 75 ml oleje
  • 125 g třtinového cukru
  • kůra z 1 pomeranče
  • šťáva z poloviny pomeranče
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 125 g mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 50 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 50 g rozinek

Na polevu:

  • 150 g kešu oříšků (namočených na alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc)
  • 100 ml kešu mléka (nebo mandlového mléka)
  • 4 vypeckované datle (nebo 1-2 lžíce javorového sirupu)
  • špetka mořské soli
  • ¼ lžičky mleté ​​skořice
  • šťáva z ½ pomeranče
  • 4-6 půlek vlašských ořechů, nasekaných (volitelně)

Postup

  • Kešu ořechy dejte do misky a zalijte čerstvou vodou.
  • Mísu zakryjte a nechte alespoň čtyři hodiny, nejlépe však přes noc, louhovat.
  • Předehřejte troubu na 180℃.
  • Ve velké míse prošlehejte mléko, olej a cukr.
  • Pomeranč oloupejte, kůru nastrouhejte a přidejte ji k mléčné směsi spolu se šťávou z poloviny pomeranče.
  • Prosejte suché ingredience a vmíchejte je do směsi mléka a cukru.
  • Nejlepší je míchat těsto co nejméně, jinak bude tuhé.
  • Jemně vmíchejte nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy a rozinky.
  • Těsto vložte do 20 cm formy vyložené pečícím papírem a pečte ve středu trouby po dobu třiceti minut.
  • Buchta je hotová, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
  • Nechte ve formě patnáct minut vychladnout a poté vyklopte na mřížku vyloženou utěrkou.
  • Nechte zcela vychladnout.
  • Připravte si polevu.
  • Sceďte a propláchněte kešu oříšky přes síto.
  • Vložte je do mixéru spolu se zbývajícími přísadami na polevu.
  • Mixujte, dokud nebude poleva mít hladkou krémovou konzistenci.
  • Vychladlou buchtu překlopte na prkénko tak, aby vršek buchty směřoval nahoru.
  • Navrch rozetřete kešu polevu.
  • Pokud chcete, nasypte navrch nasekané vlašské ořechy.
  • Nakrájejte na dvanáct kusů a podávejte.
Řezy s mrkví a polevou z kešu oříšků na talíři.
www.tinandthyme.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.