Tyto veganské špízy z tofu, marinovaném v luxusní marinádě, si zamilují i masožravci! Ať už je připravíte v troubě, na pánvi nebo na grilu, budou vždy vynikající.
Ingredience
- 1 blok (300 g) tofu, pevné nebo extra pevné
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce sušeného oregana
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky papriky
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
Postup
- Tofu zabalené v čisté utěrce stlačte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
- Nakrájejte ho na kostičky.
- Na marinádu smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, prolisovaný česnek, sůl, pepř a papriku.
- Smíchejte kostky tofu s marinádou.
- Nechte marinovat 1 hodinu nebo déle, aby tofu nasálo chuť marinády.
- Případně během marinování jednou nebo dvakrát promíchejte.
- Po marinování vmíchejte lahůdkové droždí.
- Napíchněte kostky tofu na špejle a souvlaki připravte preferovanou metodou.
- Grilování: Špízy položte na lehce vymazaný rozpálený BBQ gril a opékejte 5–10 minut. Každou 1-2 minuty otáčejte, aby se všechny strany opékaly rovnoměrně.
- Pečení v troubě: Špízy položte na plech a pečte 15 minut při 200 °C s ventilátorem. Nemusíte je otáčet.
- Pokud používáte funkci grilování nebo kombinované nastavení, pak souvlaki každých pár minut otočte, abyste zajistili rovnoměrné propečení.
- Smažení na pánvi: Předehřejte lehce vymaštěnou pánev nebo grilovací pánev na středně vysokou až vysokou teplotu. Špízy opékejte asi 5 – 8 minut. Pro rovnoměrné opečení je pravidelně otáčejte. Snažte se nepřevařit, abyste zachovali chuť oregana a česneku.
- Podávejte s extra vymačkanou citronovou šťávou a lahodnou veganskou omáčkou Tzatziki, kterou si jednoduše připravíte smícháním 1 nastrouhané vymačkané okurky, 2 šálky řeckého veganského jogurtu, 3 prolisovanými stroužky česneku, 1 lžičky citrónové šťávy, 1 lžičky nasekané máty nebo kopru, 1 lžičky olivového oleje a soli a pepře dle chuti.
- Užijte si to!